Respekt for velgernes røst og respekt for hvert enkelt partis hjertesaker. Det blir rettesnor når Ap-leder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga med støttespillere skal forhandle om en felles rødgrønn regjeringsplattform på Soria Moria fra mandag 26. september.

Men allerede tirsdag samles trekløveret for å legge opp løpet fremover.

Bedre enn hestehandel

— Det blir noen krevende runder. Men det er tross alt bedre at det blir noen dragkamper på Soria Moria enn at det blir et kjør med gjentatte runder, hestehandel og dragkamper i Stortinget, sa påtroppende statsminister Jens Stoltenberg til NTB like etter den TV-sendte partilederdebatten i Stortingets vandrehall valgnatten.

Han peker på miljø og energipolitikken som noen av de potensielt vanskeligste sakene i forhandlinger om en regjeringsplattform.

— For eksempel i Barentshavet har vi jo tre forskjellige programmer. Men jeg er overbevist om at vi blir enige. Får vi til en god plattform, sitter den rødgrønne regjeringen i fire år, sier Stoltenberg til NTB.

Sloss i mange år

Tross vekslende valgvinder, bekreftet både Halvorsen og Haga at de vil gå inn i regjeringsforhandlinger - selv om Ap er blitt betydelig styrket gjennom valgkampen.

— Vi har slåss i mange år for å være med i en flertallsregjering. Men vi skal selvfølgelig ha et for-handlingsresultat som SV kan stå inne for, sa Halvorsen.

— Vi har tilstrekkelig vind i ryggen, sier Haga.

Plattform først

De tre partilederne er enige om at det først skal forhandles om en regjeringsplattform før fordelingen av regjeringstaburetter skal begynne. Og ingen av dem tror forhandlingene blir enkle:

Åslaug Haga peker på fargekartet når hun beskriver det viktigste for Sp:

— Det blir helt sikkert krevende, men jeg vet det er mulig å få det på plass. Jeg gleder meg enormt til å begynne. Vi skal sette vårt preg på en plattform og den må være tilstrekkelig grønn for å være akseptabelt for oss, sier Haga til NTB.

Kristin Halvorsen gjentar at skole-Norge skal merke at det blir en rødgrønn regjering. Hun innser at miljøprofilen kan bli det mest krevende:

— Vi har et skrikende behov for en moderne miljøpolitikk. Det kommer sikkert til å bli tøft, men det må være sånn at SV må kunne stå inne for det resultatet vi får fremforhandlet oss frem til. Det er forutsetningen for en flertallsregjering, sier Halvorsen til NTB.

Skylder på Hagen

Den avsluttende valgdebatten ble en av statsminister Kjell Magne Bondeviks siste opptredener i Stortinget. Sammen med partilederne Lars Sponheim (V), Erna Solberg (H) og Dagfinn Høybråten (KrF) rettet han skytset mot valgvinner Carl I. Hagen:

— Hagens utspill har ikke hjulpet oss. Det ga gratispoeng til de røde, sa Bondevik i debatten.

Venstre-leder Lars Sponheim gikk lenger: - Hagens frontalangrep har bidratt til at det ble rødgrønt flertall.

<b>MÅ FORHANDLE:</b> De tre rødgrønne partilederne begynner tirsdag arbeidet med å finne en regjeringsplattform.<br/>FOTO: SCANPIX