Akupunktur skal stanse suget

Akupunktør Anne-Britt Sætre stikker nåler i øret på Marit Mehn. Nålene skal befri henne fra røykesuget.

— Jeg begynte å røyke som 18-åring. Festrøyk ble fastrøyk, forteller Mehn fra Kråkenes. Etter 25 år med røyking gjør hun nå et alvorlig forsøk på å slutte.

— Det startet med et veddemål med en venninne. Hun gikk her til akupunktur for å lindre en annen lidelse. Veddemålet gikk ut på at hvis hun ble frisk, skulle jeg prøve akupunktur for å slutte å røyke. Plutselig fikk jeg bare beskjed om at jeg hadde time, sier hun lattermild.

Hun begynte nedtrappingen allerede i høst. Nå har hun kuttet røyken.

Beroligende nåler

— Akupunkturen virker via sentralnervesystemet og gir en beroligende effekt. Vi bruker det i sluttfasen av røykeavvenningen. Resultatene er gode, sier akupunktør Anne-Britt Sætre ved Danmarksplass Akupunktur. Evalueringen etter et kurs hun holdt på Haakonsvern, viser at 80 prosent var røykfrie fire måneder etter kursets slutt.

Så langt er Marit Mehn fornøyd med kurset. Hun mener det er vel verdt å betale de 300 kronene det koster hver gang. Hun tar akupunktur to-tre ganger for å bekjempe røykesuget. Fem nåler stikkes inn rundt øreåpningen. Nålene skal stå i til de faller av etter fem til syv dager.

To ganger tidligere har hun prøvd å slutte på egen hånd. Hun sprakk begge gangene.

— Jeg holdt opp i fem-seks måneder. Jeg trodde jeg skulle klare å ta den koserøyken på kafé. Det er jo den man savner mest. Men det gikk dårlig, sier hun om de to sprekkene hun har gått på.

Vil skåne helsen

Hun oppgir helsemessige årsaker som hovedgrunnen til å slutte.

— Så er det jo familien som man plager med røykingen sin hele tiden. Det er dessuten lite trivelig å være røyker i dag. Du blir mobbet, nesten sett på som kriminell, sier hun, og medgir at de utskjelte kampanjene og tiltakene fra myndighetene faktisk hjelper.

Vil vise at psyken ikke trenger røyk

— Jeg vil vise for de med samme diagnose at det går an å slutte å røyke, sier manisk depressive Benjamin Hernandez.

— Du kan gå på en psykiatrisk institusjon og se hva de gjør. Det er det de gjør - røyker dag ut og dag inn, sier Hernandez til Bergens Tidende.

— Hvis jeg klarer å slutte med min sykdom, går det an for andre også, mener han.

Onsdag begynner Hernandez på røykeavvenningskurs ved Haukeland universitetssykehus, lungeavdelingen. Det blir ett kurs i uken i syv uker. Videre er kursdeltakerne lovet oppfølging hver tredje måned.

Hernandez har røykt siden han var 14 år. Med unntak av tre uker da han prøvde å slutte i forfjor.

— Men nå er det definitivt. Punktum finale. Jeg er helt bestemt oppe i hodet mitt, sier mannen med chilensk opprinnelse, nå bosatt i Bergen. Han har bodd i Norge siden 1988.

Vi møtte Hernandez på arbeidsplassen Åstveit Industrier, der han har jobbet 50 prosent i to og en halv uke.

— Grunnen til at jeg vil slutte, er at jeg lider av astma. Ambulansen har hentet meg flere ganger. Jeg slutter også av hensyn til de to barna mine, sier han.

Hernandez har meldt seg på kurset sammen med sin forlovede og sin mor.

— Min mor har røykt i 38 år. Det blir nok verre for henne enn for meg. Men kan hun slutte, kan jeg slutte, mener 24-åringen.

— Men er det ikke ekstra lett å få tilbakefall på røykingen når du har et psykisk problem?

— Jeg ble syk og hadde depresjoner da jeg var 12 år, men jeg røykte jo ikke. Du tror røyken roer deg ned. Men sannheten er at den stresser deg opp. Dessuten tar jeg medisiner når jeg er syk, sier han, og aviser at han vil søke trøst i røyken når han får en tung periode.

SNART SLUTT PÅ SIGARETTER: - Nå er det slutt, punktum finale. Jeg er helt bestemt oppe i hodet mitt på at jeg skal slutte å røyke, sier Benjamin Hernandez (24).<p/>FOTO: KNUT STRAND
BEROLIGENDE: Nålene akupunktør Anne-Britt Sætre stikker i øret til Marit Mehn (43), skal virke via sentralnervesystemet og gi en beroligende effekt. Farvel røykesug!FOTO: ØRJAN DEISZ