Kaiområdet på Haakonsvern stiller i vinterlig gallauniform, med måneskinn og rim i gullstripene, da minerydderen KNM «Måløy» legger til like før klokken 19 torsdag kveld. Men ikke med sin vanlige besetning. Om bord er 33 menn som har vært ute en vinternatt før. Det er besetningen fra havaristen KNM «Orkla». Nå skal de hjem.

— Jeg er et vanlig menneske, og har grått mine tårer for mannskapet, forteller skipssjef Pål Skorge like etter ankomst.

Lå og sov

Pressen får et kort møte på broen med noen av mannskapet fra KNM «Orkla». Men denne kvelden skal de først og fremst være sammen med hverandre. Spise middag, prate og bearbeide den dramatiske opplevelsen.

Førstemaskinist Bjørn Myrmæl (28) ante fred og ingen fare da ulykken skjedde. Han lå og sov.

— Jeg våknet av et lite smell. Kort tid etter gikk brannalarmen.

Først trodde han det var en øvelse, fikk klærne på seg og sprang mot maskinkontrollen for å opprette samband. Han merket ingenting til røyk og flammer, men så på panelet at det brant om bord.

— Da fortalte nestkommanderende at vi måtte forlate fartøyet. Vi løp opp på akterdekket, og først da oppdaget jeg at det brant på babord side. Men vi så få mennesker, og jeg visste ikke hva som hadde skjedde med de 22 andre.

Uvissheten var det verste. Og lettelsen desto større da han fikk vite at samtlige var i sikkerhet.

Har mistet alt

Den første han ringte etterpå var samboeren i Horten, Madeleine. Hun hadde ikke hadde hørt om ulykken.

— Hun brøt sammen, og begynte å gråte, forteller Myrmæl. Han har mistet alle personlige eiendeler som var om bord. Klær, telefon, kamera, filofaks, eksamenspapir.

— Alt er borte. Når jeg kommer hjem til Horten, må jeg ut og handle.

Det samme gjelder Magne Oland (23), som reiser hjem til foreldrene i Arendal i dag.

— Jeg har mistet alt jeg eier. Nå håper jeg på mange fine julegaver.

Oland hadde vakt i maskinkontrollen da det smalt.

— Brannalarmen gikk, og jeg skjønte at det var alvorlig. Så gikk det slag i slag. Brann om bord er det verste som kan skje. Jeg håper jeg slipper å oppleve dette igjen, sier han til BT.

— Men kviet du deg til å gå om bord igjen i dag?

— Nei. Det var godt å komme om bord og dra ut seile igjen, sier Oland.

- Kjempejobb

Så er audiensen på broen over. Under middagen får ingen utenforstående lov til å være til stede. Besetningen ved KNM Orkla skal ha fred og ro.

Helt alene blir de likevel ikke. De som bor i bergensområdet, får ha sine nærmeste med til bords. Dessuten har generalinspektør for Sjøforsvaret, Kjell Birger Olsen, avbrutt sin USA-reise for å være sammen med mannskapet.

— Ingenting er mer traumatisk enn brann om bord på et fartøy. Men å miste en båt betyr ingenting, det viktigste er at ingen ble skadet, sier admiral Olsen.

— Besetningen har gjort en kjempejobb. De har taklet ulykken på en enestående måte. Men jeg håper de aldri må være med på noe slikt igjen.