Fredag legges skatteoppgjøret for nesten 90 prosent av lønnstakerne og pensjonistene fram, og til neste uke starter utsendelsene av pengene, som for de fleste kommer som et kjærkomment tilskudd til feriepengene.

Og det er stadig flere av oss som får penger tilbake på skatten. I år kan over 55.000 flere nordmenn enn i fjor forvente penger tilbake i juni, mens hele 67.000 færre nordmenn opplever skattesmell.

16, 9 milliarder blanke kroner skal fordeles på 2.782.825 skattytere, noe som gir et gjennomsnitt på nesten 7.600 kroner per hode. Det er omtrent 400 kroner mer per skattyter enn i juni i fjor, melder Skatteetaten.

Noen må betale

Dessverre for noen er det røde tall på noen av oppgjørene. I år må 386.036 skattytere bla opp med vel 3,5 milliarder kroner i restskatt. I gjennomsnitt betaler disse 9.200 kroner hver, noe som er en kraftig økning fra i fjor, da gjennomsnittet lå på 7.600 kroner.

Og skulle du ha fått beskjed om at du får tilbake penger på skatten tidligere, men er skyldig skatt fra tidligere år, eller har andre offentlige krav å betale, vil tilgodebeløpet isteden bli brukt til å betale denne gjelden. Et slikt brev skal du ha mottatt like etter at du fikk det foreløpige skatteoppgjøret.

Skylder du staten under 100 kroner kan du trøste deg med at du slipper å betale.

Betal så fort du kan

Å trenere betalingen av restskatten er ingen god idé. Det kan koste deg dyrt i renter og avgifter. Skylder du under 1.000 kroner har du frist til 21. august med å betale, mens restskatt på over tusenlappen trekkes i to avdrag, 21. august og 25.september.

Nytt av året er at skatteoppkreverne i år går deg nærmere etter i sømmene før de velger innkrevingstiltak hvis du er for sent ute med å gjøre opp. Har dette skjedd før kan du ende med trekk i lønn fortere enn beregnet, men har du vært flink tidligere og betalt i tide, vil du slippe lettere unna. Restskatten må betales uansett!

Noen i oktober

Noen av oss må imidlertid vente helt til i oktober før skattepengene forhåpentligvis tikker inn på kontoen.

Det gjelder blant annet skattytere med ektefelle som driver næringsvirksomhet, de som leverte selvangivelsen for sent eller fikk utsatt frist, og selvangivelser som ikke er ferdig behandlet.

Totalt har skattepliktige nordmenn betalt skatter og avgifter i 2005 for over 180,8 milliarder kroner, det er én milliard kroner mer enn ved forrige skatteoppgjør i juni 2005.