— Alle kan gjøre litt for klimaet. Det handler mye om å snu rutiner og vaner i hverdagen vår. Mange synes dette er vanskelig. Derfor ønsker vi å hjelpe folk til å gjøre det lille ekstra som skal til for å redusere egne CO2-utslipp, sier Tone Granaas som er daglig leder i Grønn hverdag.

Har du spørsmål om klima? Spør ekspertene i bt.no sitt klimapanel

På mail og sms

1. september lanseres nettstedet klimaklubben.no. Grønn hverdag har blant annet hentet inspirasjons fra VGs vektklubb.

Konseptet går ut på at de interesserte først får testet hvor klimavennlig de lever i utgangspunktet. Deretter får de tilbud om avansert oppfølging, både på mail og sms. I motsetning til vektklubben blir klimaklubben helt gratis.

De konkrete rådene handler om transport, oppvarming, forbruk, matvaner og alle andre områder der det er mulig å redusere egne utslipp.

— Deltakerne får muligheten til å sette seg konkrete mål og kan konkurrere med andre om hvem som klarer å redusere utslippene sine mest, sier Granaas.

30.000 medlemmer?

Communityløsningen gjør også at kommuner, arbeidsplasser og andre grupper kan registrere seg og få et eget felles område. Dette gjør det mulig å for eksempel kjøre egne sykle-til-jobben kampanjer gjennom klimaklubben.no

— Vi har allerede henvendt oss til en rekke kommuner og spurt dem om de kan tenke seg og være med på opplegget vårt. Flere har meldt sin interesse, mens andre er i tenkeboksen, sier Granaas.

Det er Miljøverndepartementet som finansierer mesteparten av driften på Grønn hverdag, og dermed også klimaklubben. Målsetningene er høye.

— Vi satser på at flere hundre tusen mennesker kommer til å ta en innledende testen. Det første året håper vi på å få 30.000 medlemmer, sier Granaas.

Klimaklubben.no blir også tilgjengelig gjennom bt.no sine klimasider bt.no/klima

KLIMAVENNLIG: Kortreist økologisk mat gir minst Co2-utslipp.
Amundsen, Paul S.