— Det har hendt jeg har forlagt resepten etter legebesøk. Neste gang jeg skal på apoteket, slipper jeg å huske på den, sier Mo.

Med en elektronisk signatur, underskriver stordabuen og mottar medisinen sin på Vitus Apotek på Leirvik. I skranken er allerede datautstyret på plass, selv om e-resept først innføres fra 6. juni.

Etter at Os og Larvik prøvde ut ordningen med e-resept, blir de fire sunnhordlandskommunene først ut i landet til å innføre e-resept. I løpet av høsten skal resten av Hordaland, Tønsberg og Sandefjord få ta i bruk den nye reseptløsningen. Målet er å se slutten på papirresepter innen 2013.

— Fordelen for kunden er at han kan gå på apotek hvor som helst i landet og hente medisinene sine. Det er et nytt kjempesteg, sier Hege Kvalnes, reseptar på Vitus Apotek på Stord.

Tror på færre forfalskninger

Hun synes det er spennende å være blant apotekene som er først ut med å ta e-resept i bruk. Om vel to uker vil fastlegene i de fire kommunene sende resepten direkte til et sentralt, elektronisk helseregister hvor apotekene kan hente ut resepter basert på kundens fødselsnummer. Dermed kan pasientene gå direkte til apoteket og hente ut medisinen, uten å dra på all slags reseptlapper i lommen.

— De vil selvsagt måtte legitimere seg. De som kommer med trygderesepter, eller såkalte blå resepter, må også signere på den elektroniske signaturpad'en, understreker Kvalnes.

Målet er at både pasient og lege får bedre oversikt over resepter, og hvilke medikamenter som er hentet ut på apoteket.

Kvalnes tror e-resept i tillegg vil føre til færre forfalskede resepter.

— Vi avslører titt og ofte forsøk på forfalskning ved at folk skanner papirresepter, men det problemet forsvinner forhåpentlig nå, sier reseptaren.

— Hvordan tror du eldre mennesker vil motta e-resept?

— Jeg tror nok noen av dem fortsatt vil like å holde papiret i hånden og føler de har mer kontroll på den måten. Det blir nok en overgang i en periode, sier hun.

Bergensk innovasjon

E-resept er et stort nasjonalt prosjekt ledet av Helsedirektoratet. Når e-resept nå skal rulles ut i nasjonal skala er det et lite bergensfirma som står bak dataløsningen på legekontorene.

— Vi har siden mai 2010 testet løsningen vår på 18 legekontor fordelt på Os kommune og Larvik i Vestfold, og både legene og apotekene sier at pasientene setter pris på en enklere resepthåndtering, sier produktsjef i Infodoc AS, Endre Dyrøy.

Disse legekontorene har i prøveperioden formidlet over 90000 resepter, ifølge bergensselskapet.

— I tillegg til at vi ikke lenger trenger å passe på våre egne resepter, vil vi også kunne være helt trygge på at fastlegen er oppdatert på eventuelle bivirkninger og andre merknader ved medikamentene. Det er også en liten revolusjon at fastlegen kan se hvilke medikamenter du faktisk har fått på apoteket. Denne økte oversikten vil i stor grad kunne hindre feilmedisinering, sier Dyrøy.

Apotekkunden på Stord ser i alle fall frem til en papirløs resepthverdag.

— Det er veldig bra. Jeg har faktisk tenkt på det tidligere at det måtte finnes en elektronisk løsning, sier Per Martin Mo.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

ELEKTRONISK SIGNATUR: Litt uvant å signere elektronisk, men Per Martin Mo fra Stord liker konseptet med e-resept. - Jeg er en del på reise, og da kan det være greit å hente ut medisin på apotek for eksempel i Bergen, sier Mo.
LENA VERMEDAL