— For meg er dette en studietur. Jeg er ansatt for å lage oppskrifter, men personlig gjør jeg det for å få mer greie på hva jeg holder på med, for å gjøre Lysverket til en bedre restaurant, sier Christopher Haatuft.

Bergenseren la ut på en reise fra Oslo til Kirkenes mandag denne uken, i en bil med fullt utstyrt kjøkken. Målet er å lære mest mulig om fisk- og sjømatstradisjonene langs norskekysten.

Onsdag sto han opp klokken halv tre om natten for å være med en reketråler ut på fiske på Hvaler. I dag skal han lage lakselunsj til en gjeng bygningsarbeidere i Sandefjord.

Medieblest

Det er Norges sjømatråd og deres nettside godfisk.no som har sendt Haatuft ut på på tur. På veien håper de å få bred oppmerksomhet på de 20 stedene bilen stopper de neste fire ukene.

NORGE PÅ LANGS: Christopher Haatuft la ut på en reise fra Oslo til Kirkenes mandag denne uken, i en bil med fullt utstyrt kjøkken. Målet er å lære mest mulig om fisk- og sjømatstradisjonene langs norskekysten.
LYSVERKET

Haatuft reiser rundt med et lite team av fotografer som oppdaterer nettsidene til godfisk.no. De lever også til TV 2-sendingen God Morgen Norge.

— Vi håper at det norske folk vil engasjere seg, så vi satser også på sosiale medier, sier markedsrådgiver i Norges sjømatråd, Sara Møllebakken.

Målet er at nordmenn skal lære mer om og bli mer stolte av kystkulturen.

— Vi har en åpen agenda, og tar imot tips. Vi oppfordrer folk til å be oss om å komme på besøk, så kan vi dra hjem til dem og lage mat, sier han på telefonen, mens måkene skriker i bakgrunnen.

Sei i Bergen

Bergen får besøk 15. og 16. mai, og der er det sei og pale som står på menyen.

— Og så tar vi det derfra. Om noen har en kjempegod idé, er det bare å komme med den, sier Haatuft.

Deretter går turen videre nordover helt til Kirkenes.

— Vi prøver å få litt mer blest om all den gode sjømaten vi har i Norge. Konsumet er ikke helt som det skal være, men det er ikke nødvendigvis et salgspunkt dette. Vi har en så enormt rik kystkultur, som er fremmed for mange.

Trangt om plassen

Haatuft legger ikke skjul på at kjøkkenet er trangere enn det han er vant til.

— Det skal det også være. Maten vi lager blir litt enklere og mer tilgjengelig. Det er ikke noe gourmet.

Fiskenasjonen-02-Hvaler-large-2698.jpg
Fiskenasjonen-02-Hvaler-large-2481.jpg