– Om de så kaster meg ut hundre ganger, så kommer jeg tilbake til Norge. Jeg kan ikke bo i Irak. Jeg tar heller livet av meg, sier Dindar Babiri.

Nyheten om returavtalen har rystet kurdere i Bergen som har fått endelig avslag på asylsøknaden.

**Les også:

Sterk økning i antall asylsøkere**

Hittil har de kunnet bo i Norge uten oppholdstillatelse, fordi myndighetene i Irak har nektet å ta imot dem. Nå kan de i prinsippet bli hentet av politiet og satt på et fly når som helst.

– Alle kurdere i Norge protesterer mot denne avtalen, enten de er fra Irak, Iran eller Syria. Det er kald krig i Kurdistan nå. Ingenting fungerer. De har ikke strøm engang, sier Babiri.

– Returnerer dere frivillig, får dere pengestøtte fra staten. Hvis dere kastes ut, får dere ingenting. Hvorfor reiser dere ikke?

– Hva skal vi med de pengene? Jeg har bodd her i åtte år. Jeg vil leve i et demokratisk samfunn. Da hjelper det ikke om vi får litt penger for å reise tilbake.

For øyeblikket bor det 346 irakere med endelig avslag i norske asylmottak, men til sammen er trolig nærmere tusen irakere uten lovlig opphold. Ingen vet nøyaktig hvor mange av disse som fremdeles er i Norge.

De siste månedene har det vært en kraftig nedgang i antall asylsøkere fra Irak. Da Sverige fikk på plass en tilsvarende returavtale i fjor, sank antall irakiske asylsøkere rett til bunns (se grafikk).

Derimot kommer det flere fra Afghanistan til Norge enn før. Med 20 prosent av alle asylsøknader topper afghanerne nå UDIs liste.

**Les også:

Sterk økning i antall asylsøkere**

ENDELIG AVSLAG: Dindar Babiri, Bewar Abdullah, Chanim Marof, Issa Wermely, Farsat Mohemmed Ali og Ahmed Abdullah er blant irakerne som nå kan bli sendt ut av landet med tvang. De er rasende over at Iraks statsminister Nouri al-Maliki har inngått returavtale med Norge. – Dette er vår leder, sier de om kurdernes president Massoud Barzani, som henger i glass og ramme over sofaen.
Tor Høvik