— Barn er årvåkne og passer på. Dette er en sunn utvikling, mener Kjetil Ellingsen, far til Camilla. Han har allerede registrert at 7 år gamle Camilla og broren Sondre ser til at det ikke er brannfeller hjemme. Nå vet de enda mer om brannvern.

Trenet i å se

Med oppgaveark i hånden trålet familie etter familie korridorer og garasjer på Bergen Hovedbrannstasjon i sentrum i går. Her ble de trenet til å se etter at stearinlys slokkes når noen forlater et rom, tv slås av og stikkontakter tas ut når kaffen er trukket. Hva kan skje hvis du glemmer en stekepanne med speilegg på komfyren? var et av spørsmålene.

Barna som svarte godt på spørsmålene sammen med foreldre, ble utnevnt til hjemmets sikkerhetssjef. Nå har de håndfast skolering og har fått i oppdrag å passe på at mor og far tar brannvernet alvorlig.

Å bruke slangene var noe av det morsomste barna gjorde i går. Vannspruten sto i flere timer utenfor hovedbrannstasjonen. 2 år gamle Lasse Brunch Spjeld var en av de yngste som fikk prøve seg. Han klarte utfordringen med glans.

Det var også populært å prøve brannfolkenes hjelmer, se inn i sykebilen og ta blass foran i en brannbil med blålys.

— Barna får et forhold til oss. Vi bedrer sikkerheten i hjemmene på denne måten, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad som er godt fornøyd med besøket.

Årlig opplegg

200 brannstasjoner over hele landet åpnet sine dører i går i forbindelse med den årlige Brannvernuken. Planen er at dette skal bli et årlig opplegg i regi av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap samt for forsikringsbransjen.

Også kjelleren ved Hovedbrannstasjonen ble åpnet for besøkende i går. Et gammelt kjøkken er omgjort til festlokale. Kan det være stiftsamtmannens vinkjeller som skjuler seg bak den store gamle jerndøren?

I TRENING: </b>Camilla Ellingsen sørget for at vannet sprutet. Hun var godt assistert av brannmann Roald Sunde og sin bror Sondre.<p/>ARNE NILSEN (foto)