I statsbudsjettet varslet regjeringen at den vil utrede skolepenger for internasjonale studenter. Forslaget kunne fått flertall med KrF, som var i vippeposisjon i saken.

Nå tar partiet avstand fra regjeringens forslag. Det innebærer at Høyre-FrP-regjeringen nå får Stortinget mot seg i spørsmålet om skolepenger.

Fremmer forslag

— Det er nå full enighet. Kristelig Folkeparti vil si nei til skolepenger, sier Anders Tyvand, som representerer partiet i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Han beskylder regjeringen for å være usolidarisk, og viser til at forslaget ikke gjelder studenter fra EU og EØS.— Forslaget innebærer at folk fra rike land kan studere i Norge uten å betale for det, mens studenter fra Afrika må betale. Det synes vi er urettferdig, sier Tyvand.

Nå ber han regjeringen stoppe utredningen, og varsler at KrF vil fremme forslag i forbindelse med årets statsbudsjett.

- Siste ord er ikke sagt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er derimot overrasket over reaksjonene fra KrF. Han har ingen planer om å endre kurs.

— Vi har varslet at det kommer en utredning om hvorvidt skolepenger for internasjonale studenter skal innføres i 2015. Jeg syns det er underlig at KrF velger å ta standpunkt nå, før vi har fått alle fakta på bordet, sier Isaksen.

Han avviser at forslaget er usolidarisk, og mener det kan være gode grunner til at utenlandske studenter bør betale.

— Vi har egne ordninger som beskytter studenter fra fattige land. At amerikanere skal ha rett på skattebetalerfinansiert utdanning i Norge, mens nordmenn må betale i USA, det syns jeg er et tankekors, sier Isaksen.