— Jeg innrømmer gjerne at drosjetakster kan være vanskelige å forstå, sier daglig leder Jan Tennfjord i Norgestaxi.

Taxibransjen er klar over at det er vanskelig å sammenligne priser, særlig når man ikke ser prislisten før man allerede sitter i bilen. Og da er det gjerne for sent å bytte drosje.

Forsøk på å sette opp prisoversikter på drosjeholdeplassene har likevel ikke vært enkelt å få gjennomslag for hos kommunen.

Med det nye drosjereglementet, som er vedtatt av Hordaland Fylkeskommune, ser det ut til å bli fart i sakene.

Bergen først ute

Ifølge det nye reglementet plikter drosjesentralene å sørge for et felles oppslag med standardiserte prisopplysninger på holdeplassene. I tillegg plikter drosjene å ha prisopplysninger både utenfor og inne i drosjen.

Drosjereglementet trer i kraft fra første september.

Dermed kommer Fylkeskommunen Forbrukerrådet i forkjøpet med et halvt år. Ifølge NRK håper nemlig Forbrukerrådet på at en slik ordning kan være på plass etter nyttår.

En arbeidsgruppe jobber med å få på plass en ordning etter svensk mønster der en prisliste med minstetakst, helgetakster og nattillegg skal henge i bilvinduet.

Usikre kunder

For administrerende direktør Robert Aasmul i Taxi 1, er dette noe som har vært savnet.

— Dette blir kjempepositivt, både for oss, for kundene og for taxinæringen, sier han.

Han mener kundene blir usikre når de ikke kan orientere seg om priser, og at dette bidrar til at produktet blir kvalitetssikret og tryggere med en slik prisopplysning.

— Vi har faktisk kommet dem i forkjøpet, og oppgir priser inne i vinduet både foran og bak, sier Aasmul til bt.no.

Håper på press mot kommunen

Fylkeskommunens vyer om å få på plass en felles prisopplysning, har han derimot mindre tro på at er gjennomførbart. Aasmul har i lengre tid vært en pådriver for å få i stand en slik informasjon, og har gått så langt som å ta ut annonseplass i nærheten av drosjeholdeplassen på Flesland, hvor Taxi 1-prisene blir opplyst.

— Vi er glade for at vi slipper å fronte dette lenger. Nå er det lagt trykk på de rette instansene fra Fylkeskommunens side, sier Aasmul.

Han håper kommunen nå blir mer medgjørlig i saken.

Med forbehold

Rolf Rosenlund er nestleder på Hordaland Fylkeskommunes samferdselsavdeling. Han mener det er lagt inn et forbehold i reglementet.

— Dette må gjøres i samarbeid med kommunen og Vegvesenet. Det har ikke vært noen diskusjon rundt dette ennå, men det kan være aktuelt å bidra med det vi kan gjøre for å få slike oppslag godkjent på holdeplassene, sier han til bt.no.

- Ikke mange tenker pris

Også Jan Tennfjord, daglig leder i Norgestaxi, er positiv til tiltaket.

— Jeg innrømmer gjerne at drosjetakster kan være vanskelige å forstå. Det er ikke lett å finne ut hvilket selskap som er det billigste, sier han til bt.no.

Han mener det blir enklere for kundene når alle drosjeselskapene blir pålagt å opplyse om priser både på utsiden og innsiden av bilen, samt på drosjeholdeplassene.

— Dette kan bety at publikum blir mer prisbevisste, særlig når det er mulig å velge mellom mange drosjer. Det er ikke mange som tenker pris i dag, sier Tennfjord.

Hva synes du om det nye tiltaket? Si din mening i kommentarfeltet under!

SKAL BLI ENKLERE: Nå blir det lettere å sjekke taxiprisene. Men hvor lett er opp til kommunen.
POSITIV: - Dette kan bety at publikum blir mer prisbevisste, mener daglig leder i Norgestaxi, Jan Tennfjord.
Helhe Skodvin
FORNØYD: - Dette blir kjempepositivt, både for oss, for kundene og for taxinæringen, sier administrerende direktør Robert Aasmul i Taxi 1.
Bergens Tidende