— Vi driver jo med politikk for å forandre verden. Det å få jobbe som utviklingsminister er en drøm, sier Heikki Holmås til NRK.

På spørsmål om hvordan det er å overta etter en respektert minister som Erik Solheim, som har sagt at han ikke gir seg frivillig, svarte Holmås:

— Jeg har blitt spurt av partiledelsen og Jens om å gjøre denne jobben. Det er en ære å få lov til å overta etter Erik Solheim.

Jens: - Jeg gleder meg

— Det som skjer i dag er en fornyelse av regjeringen. Vi får inn tre nye mennesker med lang politisk erfaring og tre personer som jeg gleder meg til å samarbeide med, sa statsminister Jens Stoltenberg da han presenterte de nye statsrådene på Slottsplassen.

Om de to vestlendingene sa Stoltenberg dette:

— Bård Vegar Solhjell er en trygg og erfaren politiker som jeg ser frem til å arbeide med igjen når han nå blir miljøvernminister.

— Heikki Holmås er et svært energisk menneske. Det finnes knapt noen annen politiker jeg kjenner som er så opptatt av å se resultater av sitt arbeid. Det vil bli veldig viktig på utviklingsområdet. Han vil bidra til å redusere fattigdommen i verden.

Også Inga Marte Thorkildsen ble fremhevet. Hun blir barne- familie- og likestillingsminister, og får dermed arbeide med en type saker hun har vært engasjert i lenge.

- Alltid bergenser

Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell representerer Oslo og Akershus, men kommer vestfra.

— Man kan si mye om Heikki, men han blir alltid bergenser, sier Steinar Nørstebø, leder i Hordaland SV.

Derfor jubler han over at Holmås nå er med i regjeringen, selv om kjuagutten i mange år har bodd i Oslo og representerer Oslo SV.

Tidligere SV-topp Olav Gunnar Ballo kritiserte i går utnevnelsen av Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen til nye statsråder. Samtlige er bosatt i Oslo-området, akkurat som den fjerde statsråden, Kristin Halvorsen.

— Du kan kaste stein mellom husene deres. Dette gjør SV til et snevert, urbant Oslo-parti, sa Ballo.

- De er våre også

Nørstebø er uenig.

— At de er bosatt i Oslo-området, er slik det blir når vi har profesjonaliserte politikere og makten er i Oslo. Det viktigste er hvor de kommer fra, og både Heikki og Bård Vegar føler vi er våre også, siden de er fra Vestlandet og ser ting med vår synsvinkel, sier Nørstebø.

— Betyr det noe å få inn to vestlendinger i regjeringen?

— Ja, det gjør det. Selv om saksfeltene deres ikke er de mest relevante, kan de ta opp saker som vi er opptatt av i regjering. For eksempel den nødvendige satsingen på Bergensbanen og kollektivtrafikken her.

NYE STATSRÅDER: Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegard Solhjell og Heiki Holmås ble fredag presentert som nye statsråder av Jens Stoltenberg på slottsplassen etter statsråd.
SCANPIX