Blant svært gode kandidater til Norsk Telegrambyrås pris for godt mediespråk, skiller Kjetil S. Østli seg tydelig ut, mener juryen. 32-åringen dytter på språkveggene i et mediehus som er kjent for å bruke konservative former. Han behersker mange sjangrer, appellerer til unge og gamle og bruker seg selv uten å stille seg ut, heter det i begrunnelsen.

– Det er litt flaut å høre. Jeg er veldig opptatt av godt språk, men føler ikke at jeg alltid har det selv. Dette var veldig overraskende, sier Østli til NTB. Han beskriver seg selv om en mangeårig journalistikknerd, med en svært framskreden interesse for journalistikk, språk og medier.

Ville bli forfatter

– Det startet vel allerede da jeg gikk på Blindern og måtte innse at jeg likevel ikke kom til å bli forfatter etter at jeg prøvde å skrive en novelle. Det gikk forferdelig dårlig, forteller han.

Østli er featurejournalist og spaltist i A-magasinet og har 15 års fartstid bak seg i journalistyrket. Allerede som 17-åring startet han som frilansjournalist i den nå nedlagte avisen Fremtiden i Drammen. Siden den gangen har han jobbet blant annet i Universitas, Forsvarets Forum og Aftenposten.

– Du er «frisk, sprelsk og modig», mener juryen?

– Ja, jeg prøver jo å være det, og å skrive med høy selvtillit. Jeg liker å ta litt i, å være overraskende og frekk, for så å hente meg inn før det blir for dumt, sier han.

Ny pris

Lørdag kveld, under feiringen av byråets 140-årsjubileum på Hotell Bristol i Oslo, ble NTBs pris for godt mediespråk delt ut for første gang. Prisen skal gå til journalister eller andre aktører som markerer seg med et godt skriftlig språk i mediene.

Til sammen var 17 personer nominert til prisen. Blant de nominerte var det journalister, samfunnsdebattanter, forskere, spaltister og folk innenfor kommunikasjonsbransjen.

– Det er morsomt å kunne gjøre stas på dem som fortjener oppmerksomhet for sitt gode språk. Dessuten ønsker vi å synliggjøre NTBs rolle som leverandør av godt språk, sier sjefredaktør i NTB, Pål Bjerketvedt.

Østli er også tidligere blitt priset for sin journalistikk, da han i 2002 fikk Arne Hestenes' journalistpris for utmerket kultur— og featurejournalistikk.

OVERREKKELSE: Jurymedlem Helene Uri (t.v.) overrakte prisen sammen med språkansvarlig i NTB, journalistAnna Nesje.
Junge, Heiko