NSB frister med mer luksus for dem som velger sovekupé. 20 nyoppussede vogner, med nye kupeer, nye madrasser, og nye dyner står til rådighet for dem som blar opp 750 kroner. Til nå har du kunne velge mellom en-sengskupe eller en med flere senger. Prisen har variert fra 125 kroner til 785 kroner. Fra 8. januar betaler du for kupeen og ikke sengen. Kupetillegget kommer i tillegg til billettprisen.

Får du fatt i en billig flybillett til Oslo kan det bli billigere med hotellovernatting enn med sengeplass i toget.

Et pengespørsmål

Penger er også årsaken til at NSB har valgt å gjennomføre omleggingen. For et par år siden varslet selskapet at de måtte ha 100 millioner kroner mer i statsstøtte for å kunne opprettholde nattoget mellom Oslo og Bergen, Stavanger og Trondheim. Hvis ikke kunne nattogene bli nedlagt.

— I mellomtiden har vi hatt en prosess der vi har sett på mulighetene for å kutte kostnader og øke inntektene. Vi vet at mange bruker nattoget, og er glade i det. Samtidig har vi et ønske om å gå med overskudd i selskapet, forklarer Åge-Christoffer Lundeby, som er informasjonssjef for NSB Persontog.

For dyrt vedlikehold

De gamle sovevognene som ble bygget i 1957 og utover på 1960-tallet parkeres for godt. Vedlikehold og oppussing av disse koster for mye.

Det betyr slutten for de gamle kupeene med rimelig køyeplass. Alternativet for mange blir en sitteplass. Trøsten er at man får utdelt en såkalt «comfort-pakke» med pledd, pute, øye-maske og ørepropper.

– De sittende vil få et bedre tilbud, mener Lundeby.

Han mener studenter og familie fortsatt kan sove godt i seng uten for stort innhogg i reisebudsjettet ved å dele en kupé, men innrømmer at tilbudet for en del blir dårligere.

– For kunder som har høyt fokus på økonomien i reisen er ikke dette noen fremgang, innrømmer informasjonssjefen, og legger til at selskapet er nødt til å drive økonomisk ansvarlig.

Omleggingen gjelder på strekningene Oslo-Bergen, Trondheim-Bodø, Oslo-Stavanger, og Oslo-Trondheim.

Ingen politikerprotester

Politikerne på Stortinget har stilltiende akseptert endringene NSB lanserer over nyttår.

— Nå er det opp til NSB å styre skuten slik at den blir kostnadseffektiv. Dersom det ikke er marked for flere sovevogner enn det de nå skal tilby, aksepterer jeg det, sier stortingspolitikeren Per Sandberg (FrP). Han er leder i Stortingets komité for transport og kommunikasjon

Heller ikke komitémedlem Jan Sahl (KrF) har noen sterke innvendinger.

– Faktisk er det ingen i komiteen som har hatt det. NSB har vist til at folk ikke lengre vil dele kupeer med andre, og jeg tror at folk er blitt mer individualistiske. Hvis en familie ønsker å dele en kupé, så vil det jo også bli billigere nå, tror Sahl.

Togvenner reagerer

Den nye ordningen får ikke like stor aksept hos trofaste togbrukere.

– Jeg blir sint, fastslår Elisabeth Vaule.

Hun har bodd i Bergen i 30 år, og har brukt toget flittig når hun har reist for å besøke familien som bor ved Gjøvik. Vaule opplever det som en behagelig reiseform, men reagerer på at tilbudet nå blir dårligere.

I tillegg blir det hun kaller «Norges billigste overnatting», altså sovevognene til NSB, atskillig dyrere.

– Dette har NSB kunnet skilte med i alle år. Når jeg kjøper togbilletter nå, så spør de alltid om jeg skal forskjellige luksusvarianter i tillegg. Men jeg ønsker bare å reise billig, forteller hun.

Nå til jul skal Vaule reise en snartur, og være borte ett døgn. Hun tar fly en vei, og tog den andre.

– Det kostet det samme. Med flybillett og alt det man må ha i tillegg, som flybuss og flytog, forteller hun.

Fakta/reisekostnader:

Bergens Tidende har sammenliknet en reise Bergen-Oslo tur/retur med tog og fly den 10. og 11. januar.

*Nattog fra Bergen Stasjon 10. januar med NSB Sove, til Oslo S, med retur kvelden etter, den 11. januar: Totale utgifter tog med overnatting:

2182 kroner.

*Fly, Flybuss Bergen-Flesland-Bergen 140 kroner. Norwegian lavpris fra Flesland til Gardermoen 862 kroner tur/retur. Overnatting på greit hotell i Oslo 800 kroner. Flytog tur-retur Gardermoen-Oslo S 320 kroner.

Totale utgifter fly og hotell: 2122 kroner