Prisen, som er den gjeveste prisen norske journalister kan vinne, ble delt ut i Tønsberg lørdag kveld.

Prisvinner Strand avslørte blant annet at norske klasevåpen hadde dobbelt så mange blindgjengere som Forsvaret oppga selv. Han ble også møtt med desinformasjon fra Forsvaret som forsøkte å gi inntrykk av at norske klasebomber var bedre og mer moderne enn de som andre land bruker. Det viste seg å ikke stemme.

– Tankene mine går nå til ofrene for klasevåpen som jeg har møtt, møter som fremdeles sitter i. Denne prisen går til dem, sa vinneren til trampeklapp foran 650 kolleger.

«En utholdende, kreativ og etterrettelig journalistikk har gitt en ubehagelig avsløring for den rødgrønne regjeringen. Den hadde lovet å arbeide for et internasjonalt forbud mot klasebomber,» heter det i juryens begrunnelse.

Hard konkurranse

52 bidrag ble levert inn som kandidater til SKUP-prisen 2006. Det er en økning på tolv siden i fjor. Siden første prisutdeling i 1991 er i alt 703 kandidater påmeldt i det som er den høyeste utmerkelsen innen norsk journalistikk.

– Det gjør vondt å skuffe de mange gode bidragene som er levert inn til SKUP-prisen 2006. Nivået er veldig høyt. Alle bidragene her ville gått rett inn som pensum i journalistutdanningene i Norge. Og da snakker jeg ikke om grunnutdanningene, men om masterutdanningen, sier SKUP-juryleder Fritz Breivik.

Han gledet seg i forkant av utdelingen over den økte andelen av metoderapporter som ble levert inn fra lokalpressen denne gang. To av disse bidragene ble også belønnet med priser.

– Flere svar

Diplom-vinnere ble nemlig Espen Eidum fra avisa Fremover for saken «Vassdalen» samt Kristin Monstad Lund og Jon Cato Landsverk fra Tønsbergs Blad for saken «Ukultur i Tønsberg».

I begge prosjektene har journalistene ufortrødent fortsatt å grave fram informasjon som både var vanskelig og ubehagelig for mange som ble rammet.

«De pårørende etter rasulykken i 1986 har som følge av denne journalistens innsats fått noen flere svar på hvordan det kunne gå til at 16 soldater mistet livet i Vassdalen,» skriver juryen.

Diplom-pris fikk også journalistene Jorunn Stølan og Aslak M. Eriksrud fra VG for saken «Kreftskandalen ved NTNU».

Også i fjor vant NRK den gjeve prisen. Da var det journalistene i graveprogrammet «Brennpunkt» som vant med saken om kvikksølvbarna.