EYSTEIN W. THUEHELGE SKODVIN (foto)

Det er stille i Logen bar. NRK har rigget scenen for byens ferskeste duo. Doddo og Erlend Hanstveit. Patrioten og underholderen har fått med seg kapteinen og hobbymusikanten. Teksten skrev Doddo for snart et år siden. Melodien er et par minutter gammel.

En dag skal det skje Det som skjedde det året jeg ble født Da John F. Kennedy ble skutt Da Martin Tranmæls epoke i Ap tok slutt Da min mor og far hadde lykkelige d a ger Og «Jeg vil ha en blå ballong» var årets slager Doddo viser akkordene til Hanstveit. Brann-backen henger seg på uten problemer.

Reporter Harald Thingnes flirer fornøyd. Han har dratt til Bergen for å svare på ett spørsmål:

Hvorfor har en by et så lidenskapelig forhold til et lag som aldri vinner noe?

En dag skal det skje At Rosenborg rykker ned At Palestina og Israel slutter fred At George Bush blir sett på som klok At Raymond Kvisvik leser en bok På flere hundre sider NRK-reporter Thingnes (35) — en utflyttet førdianer med fortid iblant annet TVNorge, Nyhetskanalen og Bang Videoproduksjon - tror han har funnet svaret.

— Jeg har snakket med lidenskapelige fans, som fore eksempel Doddo og Kjell Morten Hjartøy (leder i Bataljonen). Jeg pratet også med Hanstveit, og sosiologen Hans Hognestad, som drar paralleller til Hansa-tiden. Alle er enige i at Bergen ikke er en by i Norge. Det er helt spesielt. Bergen likner ingen annen by. Jeg har selv vært her på 17. mai og fikk sjokk. Det finnes ikke maken til patriotisme. Og jeg lurer på om ikke engasjementet er der nettopp fordi de ikke vinner, forteller Thingnes.

En dag skal det skje At det slutter å regne I denne våte byen At Jesus gjør retur At all sykdom får en kur At Davy Wathne holder munn I hvert fall en liten stund Thingnes har laget flere reportasjer på VIF-klanen og ser både paralleller og forskjeller mellom Klanen og Brann-supporterne.

— Engasjementet og den grenseløse hengivenheten er litt av det samme i begge byer. VIF og Brann har nok Norges beste supportere. Men VIF er mer en trendgreie. Folk kommer til Oslo fra utkanten, synes Klanen er kul og henger seg på. I Bergen er man født til det, sier Thingnes.

En dag skal det skje At alle kan spise seg mett En dag skal det skje At alle bergensere får rett I det de sier med et smil Hvert år, tidlig i april

NY DUO: Brann-patrioten og underholderen Doddo fikk med seg kapteinen og hobbymusikanten Erlend Hanstveit, og byens ferskeste duo var klar for å skape stemning i Logen bar.