Det er i en artikkel av Henrik G. Bastiansen i Arbeiderbevegelsens årbok for 2008 at Heradstveits kobling til Einar Gerhardsens parti blir kjent, skriver LOs nettavis Fri Fagbevegelse.

I kapittelet «Vil man nå målene, må man også ville midlene» blir det avslørt at Heradstveit var villig til å påta seg et honorert oppdrag for Arbeiderpartiet for at Einar Gerhardsen skulle vinne valget. Kapittelet handler om nettopp Einar Gerhardsen og fjernsynet i perioden 1960-87.

Heradstveit ble blant annet spurt om han kunne oversette en engelsk guide i 12 punkter for TV-opptreden, og om han kunne bearbeide politikere før NRKs valgsendinger begynte. Journalisten ble lovet et honorar hvis han påtok seg oppdraget og svarte slik på henvendelsen fra partimedarbeider Per Bratland:

«Jeg håper inderlig at DNA kan føre en perfekt valgkamp, og jeg skulle være glad om jeg kunne bidra til dette. Dette valget må vi vinne!».

Brevet var skrevet på NRKs offisielle brevpapir med rikskringkasterens logo, selv om dette brøt med forpliktelsen om partipolitisk uavhengighet.

Arbeiderbevegelsens årbok for 2008 er allerede behørig omtalt på grunn av historiker Hans Olav Lahlums artikkel der Gro Harlem Brundtlands kritikk av Thorbjørn Jagland for første gang kommer til overflaten. Brundtland sier til Lahlum at hun aldri hadde trodd at Thorbjørn Jagland kunne være så dum at han kunne gå inn for sin 36,9-strategi.

Er NRK partipolitisk uavhengig i dag? Si din mening i feltet under!

Arkiv