Lederen av Norsk Journalistlag i NRK, Eva Stabell, sier at John G. Bernander er et spennende valg. Men hun er skeptisk til at Bernander kommer til Marienlyst uten erfaring fra presse eller media. Slik erfaring var NRKJs eneste klart uttalte krav til den nye kringkastingssjefen.

— Vi er utstyrt med medfødt skepsis til å bli ledet av folk som ikke har redaksjonell bakgrunn. Men jeg gjør ikke noe stort poeng ut av det. Vi får gi vår nye sjef to, tre sjanser til å vise hva han står for, sier Stabell til NTB.

Hun mener også at det er positivt at Bernander la vekt på både kvalitet og kvantitet når han under mandagens pressekonferanse ble spurt om hvilken posisjon NRK bør ha i fremtiden.

Bred forståelse Lederen i LO-foreningen Kringkastingens Landsforening (KL), Normann Westvik, er positiv:

— Et spennende valg. Signalene så langt tyder på at vi får en kringkastingssjef med bred forståelse av den kulturelle delen av NRK og vår rolle som allmennkringkaster. Det er også viktig at han har lang erfaring fra det politiske miljø, som fortsatt er våre eiere, sier Westvik til NTB.

— Nå gjenstår det å se om gjennomføring og praksis står i stil med den romslige tiltredelseserklæringen, legger KL-lederen til.

Respekt for menneskene Også Tverrfaglig Forenings (TF) leder, Tor Egelien, er positiv, og beskriver Bernander som et spennende valg.

— Det var jo en overraskelse for oss alle. Han har bred næringslivserfaring, samtidig som han gir uttrykk for en respekt for de mennesker som jobber her. Han ser også ut til å ha god forståelse for redaktørrollen. Jeg ser fram til et konstruktivt samarbeid med Bernander, sier Egelien til NTB.

Eksperter nok Dagsrevyen-anker Geir Helljesen har vært de NRK-ansattes representant i den tre personer store gruppen som har jaktet på Einar Førdes etterfølger på vegne av NRK-styret.

Helljesen er ikke bekymret over Bernanders manglende redaksjonelle erfaring:

— Man kan jo litt flåsete si at vi allerede har 3.500 eksperter med redaksjonell erfaring her i NRK. Jeg tror vi har fått en leder som tar tingene raskt, og som lærer fort. Han har en usedvanlig evne til å begeistre og få folk med seg. Det er også positivt når han sier at han vil jobbe videre med å ta vare på den ånden som er her i huset, sier Helljesen til NTB.

(NTB)