PER IVAR NIKOLAISEN

Oslo

Lojalitetshensyn var årsaken til at NOKAS-tiltalte Lars-Erik Andersen i to år tidde om hvem som skjøt politimann Arne Sigve Klungland (53).

– Grunnen til at han går ut nå er ikke minst at han ikke lenger orker å tie om et drap. Han gir uttrykk for at det har vært et helvete å tie om dette i to år, men han har gjort det av lojalitetshensyn, sier Andersens forsvarer, advokat Harald Stabell.

– Det var aldri meningen at liv skulle gå tapt, sier Andersen gjennom advokaten.

Andersen tilsto under et avhør på Kripos i forrige uke at han var med på NOKAS-ranet, men han erkjente ikke straffskyld for dødsfølgen. Han nekter også for å ha vært med i noen organisert, kriminell gruppe.

Schumann skjøt

Etter det Aftenposten og flere andre medier har fått vite bekrefter 29-åringen i sin tilståelse det som politi— og påtalemyndighet lenge har trodd: At det var Kjell Alrich Schumann som skjøt Klungland.

– Han har utpekt den han mener skjøt Klungland, men navnet går verken jeg eller politiet ut med nå. Andersen mener at alle som var med på ranet vet hvem som skjøt og han håper flere vil følge etter ham og fortelle hvem det er. Han håper ikke minst at han som skjøt vil ta ansvar selv.

Andersen håper at det han har fortalt kan medføre en viss lettelse for Klunglands etterlatte. Stabell understreker at det ikke er forhandlet med påtalemyndigheten om strafferabatt.

– Andersen har ikke begrunnet sin tilståelse med strafferabatt. Hvis det har vært et moment for ham, så har det vært underordnet. Jeg tror at han er lettet over å fortelle sannheten og ikke lyve for alt og alle, som han har gjort i to år. Ikke minst er han lettet over å kunne slippe å lyve for sin egen familie, sier Stabell.

Ingen frykt

Advokaten forteller at Andersen ikke frykter represalier og at han rakrygget vil møte de andre tiltalte i lagmannsretten til høsten.

Ifølge politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt vil den nye vendingen i saken føre til etterforskningsskritt.

– Dette er første gang noen involverte har navngitt den som skjøt. Dette vil være tema også i avhørene videre.

– Har det blitt gjort endringer i sikkerhetstiltakene rundt Andersen og hans familie?

– Jeg understreker at han selv ikke frykter represalier. Vi har utferdighet trusselvurderinger i dennes saken, både generelt og spesielt, fra dag én.

Andersen vil ikke si noe om hvilke vurderinger politiet gjør eller eventuelt hvilke tiltak som iverksettes.

Aftenposten/Bergens Tidende

Lise Åserud, Scanpix