KJETIL OLSEN

Thendrup har villig forklart seg om sin egen rolle under NOKAS-ranet i hele dag.

40-åringen, som er far til to barn, var ikke tilknyttet noe ransmiljø før NOKAS-ranet 5. april i fjor. Han hevdet i ettermiddag at det var ren angst som fikk ham til å avfyre flere skudd foran NOKAS-bygningen i Stavanger sentrum.

Thendrup avfyrte først flere skudd mot en av nabobygningene til NOKAS med AG-3. Noe senere avfyrte han flere skudd med pistol mot bakken, ifølge sin egen forklaring.

— Jeg fikk panikk. Jeg trodde jeg skulle dø, fortalte Thendrup fra vitneboksen. Han ble truffet i det ene låret av en kule fra et politivåpen. Det var sjokket og smerten knyttet til dette som skal ha fått 40-åringen til å avfyre skudd med automatgeværet AG-3.

Han hevder at han ville beskytte seg selv da han skjøt mot en politimann, som sto ved H&M-bygningen ved siden av NOKAS-bygningen.

— Men hvis du ville verne deg selv, hvorfor overga du deg ikke til politiet, spurte aktor, statsadvokat Arild Dommersnes.

— Det som skjedde i hodet mitt den dagen, hadde jeg ikke kontroll på, svarte Johnny Thendrup, som beklaget at han ikke kunne gi gode svar på aktors spørsmål.

— Tenkte du ikke på at andre kunne bli truffet av skuddene?

— Det er helt sykt. Jeg kan ikke forstå at jeg har gjort dette, svarte Thendrup, som tror at det må ha vært adrenalitet som "holdt ham oppe" på Domkirkeplassen om morgenen mandag 5. april i fjor.