Utenriks— og sikkerhetspolitikk skaper alvorlig trøbbel i regjeringsforhandlingene på Soria Moria konferansesenter i Holmenkollen.

Verken Jens Stoltenberg (Ap) eller Åslaug Haga (Sp) vil ikke legge seg opp i hvordan NATO disponerer ansatte i forsvarsorganisasjonen. Det betyr at de heller ikke vil legge seg opp i om norske NATO-ansatte, som finansieres av Norge, blir sendt på oppdrag til Irak.

-Uaktuelt, sier Haga

Det Jens Stoltenberg har informert USAs president, George W. Bush, om er at Norge ikke vil sende soldater eller offiserer direkte fra Norge til Irak, og at de som i dag er der vil bli trukket tilbake.

Men når det gjelder de NATO-ansatte stiller det seg altså annerledes.

— Dette har vi et tindrende klart forhold til. Personell som arbeider i NATO, eller internasjonale organisasjoner som OSSE og internasjonale domstoler, skal ikke instrueres av regjeringen. Det anser jeg som helt uaktuelt. Vi følger prinsippet om at de som arbeider i en organisasjon skal styres av organisasjonen, sier Åslaug Haga. Hun legger til at dette er rådende norsk politikk.

Ikke ultimatum

— Norge har ikke satt begrensninger for hvordan personell avgitt til NATO skal brukes. Det er Aps holdning og Sp deler vårt syn, sier Jens Stoltenberg, men som likevel legger til at han ikke har stilt noe ultimatum før forhandlingene.

— Vi stilte heller ikke noe ultimatum om selve forholdet til NATO. Det avklarte jo SV på eget initiativ, sier Jens Stoltenberg.

For Kristin Halvorsen er dette meget kinkig. Det har lenge sett ut til at partiet har kunnet innkassere en seier i og med at de direkte sendte norske militære vil bli kalt hjem fra Irak. Men norske NATO-ansatte har ikke Kristin Halvorsen og SV tenkt på.

— Dette må vi undersøke og avklare. Her er det snakk om soldater under NATO-flagg, men SV har ment, og det er vårt utgangspunkt, at ingen norske soldater bør være i Irak.

Hun erkjenner at «dette er en vanskelig sak».

Vil stoppe Irak-trening

Samtidig ønsker SV å stoppe opplæringen av irakiske sikkerhetsoffiserer i Norge. Slik opplæring har funnet sted i Stavanger. Kristin Halvorsen sier i dag til Stavanger Aftenblad at «SV hele tiden har vært imot opplæring av irakiske sikkerhetsoffiserer i Norge. Vi vil ikke ha den typen aktivitet på Jåttånuten i Stavanger. Vi mener avgjort at vi skal bidra til gjenoppbyggingen av Irak, men da vil vi bidra humanitært og ikke på en måte som assosierer oss så sterkt til USA og den amerikanske okkupasjonen av landet».

Også på dette punktet møter SV kraftig motstand fra Ap og Sp som begge har støttet og støtter opplæringen.

SV ønsker også at Norge og norske soldater skal ut av Afghanistan og at bidraget til Enduring Freedom skal avsluttes.

— Vi har klart for oss hvor uenigheten ligger. Vi må gå videre i forhandlingene før vi kommer til enighet, sa Halvorsen i går.

Avviser Erna Solberg

Jens Stoltenberg rakk også å avvise et utspill fra Høyre-leder Erna Solberg om at det er naturlig å søke om norsk medlemskap i EU i 2007.

— Det er altfor tidlig å si. Forutsetningen er jo et stabilt flertall for EU i befolkningen. Det har vi ikke, sier han.

Det er allerede avklart at regjeringen Stoltenberg vil gå, hvis Ap bestemmer seg for at tiden er inne til å sende av gårde en ny medlemskapssøknad.

Soria Moria-forhandlerne hadde i går sin første fulle arbeidsdag, og de gikk gjennom en rekke store saksfelt. Jens Stoltenberg listet opp internasjonale spørsmål, forsvars- og sikkerhetspolitikk, økonomisk politikk, kultur og arbeidsliv.

De tre forhandlerne står fast på at ingen resultater i forhandlingen vil bli offentliggjort før alle problemer er ryddet av veien og en ferdig regjeringserklæring kan legges frem.