De fire hodeskallene skal ifølge Telemarksavisa vært plassert i en halvsirkel rundt en grop, som er rundt halvannen meter i diameter. Hodene står vendt mot sør, og skal ifølge ekspertene har tilhørt kvinner. Skallene skal også ha blitt begravet samtidig

— Dette er noe av det mest mystiske jeg har sett. Så vidt jeg vet finnes det ingen nordiske paralleller til dette funnet, sier tidligere fylkesarkeolog i Telemark Helge Braathen, som har 30 års erfaring innen arkeologi.

Også prosjektleder for utgravingen, Per Oscar Nybruget, betegner hodeskallene som et stort mysterium.

— Vi har aldri sett noe lignende, sier Nybruget. Hodeskallene ble funnet under utgravinger ved Faret i Skien i forbindelse med den nye ungdomspsykiatriske avdelingen ved Telemark sentralsjukehus.

— Det kan være ofre for hekseprosessene, eller det kan være forbrytere som er henrettet, men foreløpig kan vi bare spekulere i bakgrunnen for at de er plassert på denne måten, forklarer prosjektlederen.

Sammen med hodeskallene er det også funnet spor av gamle bosettinger. Disse er ennå ikke undersøkt i detalj, men ifølge Braathen og Nybruget kan de være opptil 2000 år gamle.

Hodeskallene er også forsøkt datert, men det har arkeologene foreløpig ikke lyktes med dette. Men de konkluderer med at hodeskallene må være flere hundre år gamle.