Pulveret er svært flyktig, det har lagt seg overalt og blir lilla når man sprøyter vann på, melder Svalbardposten.

Skremmende

-Det hele er skremmende og ubehagelig. Så lenge vi ikke vet hva det dreier seg om er vi forsiktige, sier driftsleder Hans Petter Lauritsen til Aftenposten.

Anlegget er stengt for normal drift, og de som går inn må ha på verneutstyr.

Fredag for to uker siden kom det inn en container med det som skulle være brennbart avfall. Rutinemessig ble innholdet ført over til maskinen som kverner, presser og pakker slikt avfatt. Etter pakking blir avfallet rutinemessig sendt med båt til fastlandet, og deretter trailer til forbrenningsanlegg i Sverige.

— Da dette avfallet gikk gjennom kvernen, kom det plutselig store mengder lilla pulver, forteller Lauritsen.

Rød i ansiktet

Han som sto nærmest reagerte øyeblikkelig. Mannen ble rød i ansiktet og fikk sterk svie i nese og svelg. En legesjekk slo fast at han ikke var alvorlig skadet, men heller ikke helsevesenet kan gi svar på hvilken type pulver det dreier seg om.

— Vi har sendt prøve til et laboratorium, og venter nå spent på resultat, sier driftslederen.

Sysselmannen, øygruppens politimyndighet er varslet om det skremmende pulveret, det samme er Lokalstyret, Longyearbyens ”kommune”.

Inntil anlegget blir åpnet igjen, regner han med at det vil hope seg opp en del søppel i blant de ca 2000 innbyggerne i byen.

— Vi ber om forståelse for litt forsinket drift, og oppfordrer samtidig næringslivet og husstandene til å være nøye med å sortere avfall. Dette pulveret skulle, uansett hva det er, være levert som farlig avfall, sier Hans Petter Lauritsen.