Sykdommen ME (Kronisk utmattelsessyndrom) rammer aktive mennesker med høye krav til seg selv. — Vi presser de unge for hardt, sier professor Harald Nyland.

— Jeg er ikke sliten som etter en vanlig kamp, det er sikkert mer som influensa. Men jeg vet ikke, for jeg hadde aldri vært skikkelig syk før jeg fikk ME.

Line Elise Svanevik (15) går på skolen tre timer hver dag, så sant hun klarer det. Når hun kommer hjem fra skolen, sover hun. Hvis hun føler seg sånn noenlunde opplagt utover ettermiddagen, kan hun være med venner. Litt av en kontrast til livet hun levde før hun ble syk.

— Jeg trente ekstremt mye fotball, var sosial hele tiden og spilte trommer. Jeg ga alt og litt til, og ville være best i alt, forteller Line.

Høsten 2003 trente Line, som den gang var 13 år, spesielt hardt. Hun fikk kyssesyken uten å vite det selv, men fortsatte å trene. I januar 2004 slo sykdommen ME ut.

Ble sendt til psykolog

Fra å være 100 prosent aktiv, klarte ikke Line å stå opp om morgenen.

— Jeg trodde jeg var syk, men så gikk det aldri over. Jeg ble sliten av å gå opp trappen, og sov vekk hele dagen, forteller hun.

Da Line hadde ligget i sengen i tre uker, gikk hun til legen, og fikk tatt prøver. Men prøvene viste ingenting. Hun ble sendt til Haukeland, og tok enda flere prøver. Etter tre nye uker i sengen dro hun til Haukeland på nytt. Men ingen skjønte hva som feilte henne.

— Legene sa at det jeg ville bli frisk av, var å trekke fra gardinene og gå ut, forteller Line.

Men da hun prøvde å stå opp om morgenen for å gå på skolen, holdt hun på å besvime. Hun ble sendt til psykolog, som heller ikke fant noe galt. Først da fastlegen hennes leste om ME i et legetidsskrift, ble hun henvist til Harald Nyland ved nevrologisk avdeling på Haukeland. Da fikk hun endelig vite hva som var problemet.

Ikke lenger perfeksjonist

— Det blir veldig annerledes når du vet hva som feiler deg, i stedet for at folk tror det er noe i veien med hodet ditt, sier Line.

Line har måttet lære seg å bli mindre perfeksjonistisk, og mer tålmodig. Det kan ta flere år å bli frisk. Anstrenger hun seg for mye, for fort, blir hun sykere igjen.

— Da jeg nettopp hadde blitt syk, og ikke fikk lest så mye, fikk jeg fire på en prøve for første gang. Da ble jeg veldig lei meg, men læreren mente det bare var sunt, forteller hun.

Line er fortsatt så flink på skolen at hun holder følge med sine jevnaldrende i 10. klasse, til tross for at hun har vært syk i snart to år.

— Akkurat det er jo bra, men hvis jeg ikke hadde vært så opptatt av å gjøre det bra, hadde jeg nok ikke blitt syk. Det er litt dumt å være perfeksjonist når man blir syk av det, sier hun.

GREEN DAY-FAN: ME-syke Line Elise Svanevik (15) har tapetsert veggene på rommet sitt med Green Day-plakater. I sommer var hun på Green Day-konsert på Quart-festivalen. – Men da måtte jeg ta noen dager i sengen etterpå.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG