Kun tre av de ti treningssentrene, BT har innhentet regnskap for, kan vise til positive resultat for 2004 og 2003. Alle tre er med i samarbeidsgruppen, Svett og Blid.

Utvalget på ti treningssentre er foretatt blant treningssentre som har tilgjengelige regnskap.

De store kjedene kan også vise til plussresultater på landsbasis, men vil ikke gi tall for Vestlands-avdelingene. Utvalget viser at det går verre i distriktene.

Kamp om kundene

Tom Dahl Frøshaug i Norsk Treningssenter Forbund, forteller at konkurransen er nådeløs. I Norge er det ca. 470 treningssentre og særlig i byene kan kampen om kundene være hard. Men det blir mindre motbakker fremover, lover han.

— Tall fra Idrettshøyskolen viser at treningsstudioene står for den største veksten i idrettssektoren. Stadig flere kunder strømmer til trimapparatene og de nye tilbudene som dukker opp.

Men ifølge Frøshaug er det ustabile kunder på sykkelsetene, og bransjen bør derfor bruke mer reklamepengene på å skape lojale kunder, slik som i Storbritannia, der nettopp dette har vært en suksess.

— Hva er forklaringen på at distriktene kommer så dårlig ut - her er det jo liten konkurranse?

— Jeg er usikker på om utvalget er dekkende, fordi mitt inntrykk er at det går bra også i distriktene. Vi ser jo stadig nye etableringer her også.

Xanadu på Danmarksplass er en av de tre som går i pluss:

-Vi lykkes, fordi vi har et lavt kostnadsnivå og gjør investeringer over tid uten å få for stor gjeld, forteller daglig leder Kjell Bjørnar Hatland som overtok senteret for tre år siden. Senteret har om lag 2000 treningskunder og har akkurat åpnet ny spinningsal. Her tilbys både rockespinning og spinning til glad-pop fra 80-tallet.

Satser på voksne

Daglig leder, Sissel Knudsen, i Sissel&Trivsel, tror den største kundeveksten vil komme fra voksne mennesker. Hun viser spesielt til den mest populære satsingen, pilates.

— Pilates gir ro i både kropp og sjel i tillegg til den fysiske aktiviteten. Man opplever at man lander etter en travel dag og kan se ting på en ny måte.

High Energy i sentrum kan i tillegg til pilates også tilby bodyshaping, yoga, rygg- og nakketrening i tillegg til dans.

— Bodyshaping er et selvutviklet program som inneholder både styrketrening kostholdsveiledning og personlig oppfølging. Og dans er vi de eneste i Bergen som tilbyr.

Men legger daglig leder, Camilla Skare, til:

— Treningsstudio er ingen pengemaskin. Det er en livsstil. Dette må du leve og ånde for.

Hun har vært i bransjen i 13 år, og overtok senteret for 2 år siden. For henne er den personlige stilen viktig og hun kan navnet på nesten alle sine 500 kunder, forteller hun.

Åsane treningssenter kan også melde om positive halvårstall for i år, og forklarer de svake tallene årene før med sammenslåing av to treningssentre.

— Jeg ønsket å lage et stort senter med gode tilbud. Vi ser det går fremover. Vi får stadig flere kunder og har en bredt sammensatt aldersfordeling, forteller eier, Sverre Valeur.

Fellesløft i Stryn

Til tross for monopolsituasjon i Stryn avslører regnskapene trette muskler. Men Randi Alsaker, som nylig har overtatt som daglig leder har stor tro på at de fremover skal styrke kundegrunnlaget.

— Jeg selv er kiropraktor og vi har også nå tilknyttet en fysioterapeut til senteret.

I tillegg til deres kompetanse kan senteret tilby trimapparater, styrkerom og en spinningsal som har fått sykkelmiljøet i Stryn til å vokse.

-Våre pensjonisttrimmer er svært populære, men hovedtyngden av kunder er fra 30 og oppover.

I en kommentar til de lave lønnsutgiftene i regnskapet, sier hun at både idealisme, dugnad og sponsormidler fra lokalsamfunnet er viktige for driften.

Bra med flere bein å stå på

Bergen Racketsenter på Bønes har gode resultater å vise til. De skiller seg ut ved å ha flere forretningsområder. I tillegg til innefotball, badminton og tennis, drives det barnehage og utleie av hallen til andre formål som messer og fotballturneringer.

— Vi er jo en innendørshall og er således ikke direkte sammenliknbar med treningssentrene som har mer begrenset plass, forteller daglig leder Arne Melander.

Tor Høvik