• Jeg sjanser på at det er den i midten. Jess, riktig! Pia, Tiril og Rannveig lærer seg kjøpslov og bytterett på internett.

Rannveig Aarenes på seksten og de to 15-årige skolevenninnene Pia Olsen Haukali og Tiril Vike lar seg engasjere av den danske versjonen av forbrukerspillet Sikker Shopping. Den norske versjonen skal være klar i løpet av det neste halvåret, og de tre tiendeklassingene på Kannik skole i Stavanger, synes spillet er mye bedre enn kateterundervisning og pensumlesing.

De tre høster spillets anerkjennelse i form av kommentarer som «Du kom godt i gang» og «Du er riktig god!». Men når de mener at en bukse som er revet opp ved et uhell skal erstattes av butikken, får de tommelen ned.

I Sikker Shopping skal man hjelpe en cybervenn gjennom forbruksjungelen. Her skal det reklameres på defekte cd-spillere, angres på kleskjøp og klages på fotballsko som ikke tåler en skåring en gang. Spillerne velger hva slags venn de vil ha, og interessene til vedkommende. Musikk— og moteinteresserte Sofie får hjelp av de tre jentene, det samme gjør mobil- og sportsgale Viktor. Problemstillingene dukker opp i form av spørsmål med svaralternativer, gjerne basert på hendelser i små videosnutter.

«Deg kan man gjerne sende ut og handle», erklærer spillet. Da synes jentene synes de har lekt nok.

— Ikke akkurat et spill jeg kommer til å sette meg til med på fritiden, men en kul måte å lære på, mener Tiril.

Rannveig tror alle ungdomsskoleelever kunne ha nytte av spillet.

— Kjempelett å skjønne hvordan det virker, og eksemplene de bruker er ting vi kan kjenne oss igjen i, sier hun.

— Det er nyttig å lære disse reglene. Selv om vi har hatt en del om dette i heimkunnskapen, synes jeg spillet var en bedre måte å lære på, sier Pia.

De tre mener unge ofte opplever at butikkansatte prøver å unndra seg ansvaret de har.

KJØPE-KJØPE: Unge bruker stadig mer penger i butikkene og på netthandel. Tiril Vike (t.v.), Rannveig Aarenes og Pia Haukali er ingen unntak, og de mener unge bør vite mer om rettighetene de har.<p/>FOTO: KNUT S. VINDFALLET