«Love me tender, love me true», ljomer det ut av høyttalerne.

Sammen med gitarist Asbjørn Lerheim står Lisa Dillan på en improvisert scene i kantinen til Bergen Interkommunale Renholdsverk (BIR) og fremfører sitt helt særegne Elvis-repertoar. Foran seg ser hun cirka 60 menn og kvinner. Alt virker normalt, foruten en ting. Det er midt i arbeidstiden, klokken er halv elleve.

Vet ikke effekten

Konsert er bra for helsen, mener regjeringen, som i år blar opp 21 millioner for at ansatte skal få oppleve kultur i arbeidstiden. Målet er redusert sykefravær. Selv konsertarrangøren tviler på at det virker.

— Herregud, sier en arbeidskar i det han entrer kantinen to minutter etter at konserten er begynt. Reaksjonene er blandet. Flere rundt bordene rister på hodet over å bli overrasket med musikk i arbeidstiden, andre beveger hodet i takt med musikken.

Hallo, hva er dette for noe? Vi har jo aldri opplevd noe slikt i kantinen

— Det er regjeringen som har gitt oss dette oppdraget, forteller Helge Fløtten, turnéansvarlig for Rikskonsertene.

— Deres mål er at dette skal få ned sykefraværet. Om det hjelper vet jeg ikke, men hyggelig er det i alle fall, sier han og smiler.

KULTURELL NISTEPAKKE: Lisa Dillan synger Elvis i kantinen hos BIR i regi av Rikskonsertene. Regjeringen mener at musikken får ned sykefraværet. De BIR-ansatte er langt fra overbevist om det, mens ledelsen tror det i alle fall gir et bedre arbeidsmiljø.
BJØRN ERIK LARSEN

— Hva tror du selv? Blir folk friskere av dette?

— Nei, det vil jeg ikke uttale meg om.

Opprettet etter kritikk

To år er gått siden regjeringen bestemte seg for at de ville satse på kultur som virkemiddel for å få ned sykefraværet på jobben. I 2012 ble det totalt bevilget 9,5 millioner kroner til tiltaket – 5,6 millioner til Nasjonalbiblioteket og 3,8 millioner til Rikskonsertene. Tiltakene inngår som en del av «Den kulturelle nistepakka».

— Vi ble tildelt denne oppgaven av regjeringen etter å ha mistet vår offentlige konsertvirksomhet, sier turnéansvarlig Fløtten.

Hendelsen han sikter til skjedde i 2011. Etter at Rikskonsertenes offentlige konserter blir kraftig kritisert i en rapport, vedtar regjeringen like så godt å legge ned avdelingen. Protestene er mange. Tidligere kulturminister Åse Kleveland, som på det tidspunktet er leder for Rikskonsertene, beskylder regjeringen for å rasere statsinstitusjonen.Den kritikken vil ikke daværende kulturminister Anniken Huitfeldt ha på seg. I samme pressemelding som nedleggelsen offentliggjøres, lovet hun at deler av midlene skal bli igjen i organisasjonen. Men i stedet for å reise landet rundt og besøke kulturhus, skal de nå heller utvikle et konsertprogram for skoler og arbeidsplasser.

Det siste punktet skal utvikles som en del av IA-avtalen – som er et samarbeid mellom private og offentlige for å skape bedre trivsel og redusert sykefravær på arbeidsplassen.

Forlot konserten

Tilbake i kantinen er flere ansatte i ferd med å bli utålmodig. Én etter én forlater de rommet. 20 minutter ut i konserten har 22 forlatt kantinen for å gå tilbake til arbeidet. Tilsig av stadig nye mennesker på vei til lunsj gjør derimot at salen delvis blir fylt opp igjen.

— Jeg må innrømme at jeg ble litt forfjamset da hun begynte å spille, sier Frode Christensen.

Vi snakker med ham i gangen utenfor kantinen mens konserten fortsatt pågår.

- Hva synes du om det du fikk levert?

— Jeg satt mest og snakket med kollegene mine og hørte egentlig ikke så mye etter, men da jeg kom inn tenkte jeg: «Hallo, hva er dette for noe? Vi har jo aldri opplevd noe slikt i kantinen», sier Christensen.

- Tror du at du blir mindre syk av dette?

— Njaa. Jeg tviler vel på det, sier han og blir avbrutt av kameraten Petter Solheim.

— Sykefravær handler ikke om slike ting. Det handler om moral, sier han, og legger til:

— Det blir feil å bruke statens penger på dette. Dette er ikke et sted å gå på konsert, men damen var kjempeflink å synge. Det skal hun ha, sier Solheim.

- Skaper godt arbeidsmiljø

— Det er på tide å runde av konserten, sier Lisa Dillan, i det nummer 38 forlater rommer.

Han er ikledd BIRs oransje og grønne arbeidsuniform. Det er spesielt denne gruppen som ikke tar seg tid til å høre ferdig. Blant ledelsen og andre administrative ansatte i sivile klær er stolene fortsatt varme.

— Det var en medarbeider som fant dette tilbudet fra Rikskonsertene. Vi søkte, og så kom de. Det er vi glad for, sier Oddrun Konglevoll og Gro Berge, henholdsvis HMS-sjef og personalsjef ved bedriften.

De er begge samstemte om at regjeringen her har iverksatt et godt tiltak.

— Direkte reduserer det ikke sykefraværet, men det gir et godt arbeidsmiljø. Det er viktig, fortsetter de.

Vokalist Dillan virker ikke til å være like oppdatert på formålet med konserten.

— Det er jo regjeringen som har iverksatt dette, men det er klart at for meg er dette en bra mulighet for å bygge publikum. Vi treffer nye grupper som normalt ikke går så mye på konsert.

- Tror du folk blir mindre syk av dette?

— En del personer har nå kjøpt platen min i dag. Kanskje legger de seg ned på sofaen, setter den på og sovner. Søvn er jo bra for folks helse, sier Dillan og smiler.

Hva mener du? Er dette riktig bruk av statens penger? Diskuter under!