Selv om helseminister Dagfinn Høybråten og parlamentarisk leder Jon Lilletun greide å løfte stemningen, var det utålmodighet og formaninger som preget åpningsdagen på KrF-landsmøtet.

I innlegg etter innlegg ble misnøyen med den trange kommuneøkonomien understreket. Annenhver taler sa i klartekst at dette ikke kan fortsette. Bergensordføreren, Kristian Helland, var en av dem som gjorde det klart at det blir tungt å drive valgkamp hvis ikke regjeringen blar opp mer penger.

Fylkeslederen i Rogaland KrF sa på sin side at «nå får vi legge alt som heter skattelette til side, og heller tilføre kommunene det de trenger. Så får det bære eller briste.»

Ikke noe stormløp

Men den politiske debatten var ikke preget av noe stormløp mot regjeringen, og heller ikke noe krav om at KrF skal trekke seg ut. Mye står og faller på hva kommuneøkonomiproposisjonen inneholder. Den kommer torsdag i neste uke. En rekke talere levnet ingen tvil om at det må atskillig mer enn «lommerusk» til for å fjerne murringen og vantrivselen.

Statsråd Dagfinn Høybråten og partileder Valgerd Svarstad Haugland greide langt på vei å berolige de misfornøyde med å peke på alt som er oppnådd innenfor familiepolitikken. I den forbindelse fikk barne— og familieminister Laila Dåvøy mye ros.

- Forskjell på KrF og Ap

— Vi ønsket oss et alternativ til Arbeiderpartiets politikk. Det gjør faktisk en forskjell om Ap eller KrF sitter med hånden på rattet. Tror noen her at Laila Dåvøys familiemelding med satsing på ekteskap, familie og samlivskurs kunne vært lagt frem av Karita Bekkemellem Orheim? spurte Høybråten til sterk applaus.

Knut Arild Hareide, bømlingen som sitter i sentralstyret, sa i et flammende innlegg på sin side at skatteletten som er gitt har hatt stor betydning for næringslivet. Det har man lett for å glemme i all misnøyestemningen, mente han.

Flere representanter fra Oslo gikk på talerstolen for å rette kritikk mot regjeringens forslag om å flytte ut statlige tilsyn fra hovedstaden. Jon Lilletun var en av dem som provoserte Oslo-benken da han roste regjeringen for å ha lagt frem det mest omfattende utflyttingsprosjektet noensinne. Han fikk kontant svar, for «dette er ingen god distriktspolitikk. Vi har høy ledighet i Oslo, og det er alvorlig å bygge ned viktig kompetanse,» som en av dem sa.

En annen Oslo-utsending minnet om de menneskelige og familiære problemene som vil oppstå når opptil 900 familiefolk kan bli tvunget til å finne ny jobb.

Spennende nestleder-valg

I dag er valg på partiledelse et av de viktigste innslagene. Tidligere stortingsrepresentant Lars Gunnar Lie har ledet valgkomiteen som foreslår gjenvalg på Valgerd Svarstad Haugland. Hun vil uten vansker få ny tillit i to nye år. Men hun nølte lenge før hun sa ja til enda en periode. Om to år er det derfor duket for lederskifte.

Derfor venter mange med stor spenning på hvem som trekker det lengste strået som ny nestleder etter Odd Anders With. Statssekretær Knut Arild Hareide er stilt opp mot stortingsrepresentant Dagrun Eriksen fra Vest-Agder.

De fleste tips holder på Hareide som sterkest kandidat. Men det er ventet at en del utsendingene vil vende tommelen ned fordi han er en markant EU-tilhenger, mens Eriksen er like klart nei-menneske.