Toyota-krisen fortsetter. Den siste tiden har det blitt rapportert om flere feil på Toyota-modeller. Problemet er knyttet til at gasspedalen kan ha en tendens til å henge seg opp.

Nå skal også én norsk Toyota ha opplevd gasspedalfeil, skriver Aftenposten.no

Hendelsen skal ha skjedd i desember i fjor, men det skal ikke ha ført til noen ulykke, ifølge Toyota.

Siste nytt fra Toyota er at det også er oppdaget mulige feil på bremsepedalen på hybridbilen Toyota Prius. Bremsepedalen kan i noen tilfeller respondere noe langsommere enn normalt, og det skal ha med ABS-hydraulikken å gjøre.

Problemet er innrapportert av Prius-eiere i USA og Japan, og undersøkes nå av Toyota.

32.000 biler

Alle Toyota-modeller med en viss type gasspedal tilbakekalles nå for å reparere pedalen.

Resultatet er at hele 32.000 norske Toyota-eiere nå må belage seg på en tur til nærmeste forhandler.

— Årsaken er at man har funnet en mulighet for at gasspedalen i enkelte tilfeller kan være treg, eventuelt at den kan henge seg opp, og i verste fall bli stående delvis nedtrykket, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge, til Aftenposten.no.

— Det skjer veldig, veldig sjelden, sier han, men forteller at man nå også internasjonalt tilbakekaller alle man biler med denne typen gasspedal.

— Dersom man eier en av modellene som nå skal tilbakekalles - bør man avstå fra å kjøre dem til gasspedalen er reparert?

— Nei, vi mener absolutt at dette ikke er noen fare. Feilen oppstår veldig sjelden, og man vil alltid få et forvarsel, ved at man merker at gasspedalen oppfører seg annerledes enn normalt. Det kan være at den er treg, vibrerer eller går hakkete. Om man merker at pedalen er unormal, bør man kontakte forhandleren, sier Olsen.

Han presiserer at man alltid vil kunne stoppe bilen gjennom å trykke jevnt og hardt på bremsepedalen, også om man har fullt gasspådrag.

Friksjon

— Hva består feilen i, helt konkret?

— Inni gasspedalmekanismen er det en konstruksjonsfeil, som gjør at det oppstår friksjon, som igjen gjør at disse elementene setter seg fast i hverandre. Når vi nå skal reparere gasspedalene setter vi inn en metallskive som hindrer at friksjonen kan oppstå, forklarer Olsen.

— Hvor lang tid vil det ta å få reparert feilen?

— Man vil antagelig få gjort det mens man venter.Vi diskuterer nå hvordan vi skal kunne få nok kapasitet for å få dette raskt nok gjennom, sier Olsen.

Kvalitet for fall?

Toyota liker å omtale seg selv som bilmerket med de mest driftsikre bilene.

— Står dette imaget for fall nå?

— Vi håper og tror at vi fortsatt vil være den produsenten som har best rykte for kvalitet og sikkerhet. Feil kan alltid oppstå, selv om man streber mot null feil, sier Olsen.

— Vi gjør det vi kan for å rette opp feilen på en ryddig og ordentlig måte for kundene, avslutter han.

Modellene som trekkes tilbake:

  • AYGO (februar 2005 - august 2009)
  • IQ (november 2008 - november 2009)
  • Yaris (november 2005 - september 2009)
  • Auris (oktober 2006 - 5.Jan 2010)
  • Corolla (oktober 2006 - desember 2009)
  • Verso (februar 2009 - 5.januar 2010)
  • Avensis (november 2008 - desember 2009)
  • RAV4 (november 2005 - november 2009)