Syv år etter at prinsesse Märtha Louise fortalte det norske folk at hun ble en lysfontene, tente hun den 17 meter høye stålskulpturen Lysfontene på ærverdige og nyoppussede St. Olavs plass i Oslo.

— Jeg, en lysfontene

— Nå når vi ser at lysene er på, erklærer jeg herved lysfontenen for åpnet, sa prinsessen etter å ha trykket på strømknappen.

Dermed viste hun at hun har en god porsjon selvironi. Hun sørget selv for at begrepet «lysfontene» havnet på alles lepper da at hun og ektemannen Ari Behn skrev dette i boken «Fra hjerte til hjerte» som de utga etter bryllupet og pilegrimsvandringen i 2002:

«Jeg forestilte meg at jeg gikk i lys, at jeg vasset i det til langt opp på leggen, at alt rundt meg utstrålte et slikt lys. Til slutt var jeg fylt til randen. Jeg ble en lysfontene».

Svensk kunstner

Lysfontenen som prinsessen tente i ettermiddag, består av en mengde trekantede stålplater i ulike størrelser som reflekterer lyskunst fra lyskastere i lysbrønnen under.

Det er arkitektkontoret Aspaas, Cooper Kind AS som står bak oppgraderingen og lysfontenen på St. Olavs plass. Den svenske lyskunstneren Sven Påhlsson har også deltatt i prosjektet.

Falch, Knut