Märtha har allerede tilbrakt atskillige øvingstimer sammen med koret og skapbergenseren Sigvart Dagsland i anledning den store turneen, som starter i Harstad 30. november.

«Det skjedde i de dager» er konserten kalt, der Märtha hovedsakelig skal bidra med opplesning av egne tekster, men også med sang.

Prinsessen har da også korbakgrunn fra skoledagene på Kristelig Gymnasium. Oslo Gospel Choir stiftet hun bekjentskap med allerede i 1992, da de hadde et lite samarbeid.

Under julekonsert-turneen i år blir hun imidlertid udiskutabel frontfigur.

— Veldig hyggelig! er Märthas egen korte kommentar til det nye prosjektet, når pressen er invitert til kulturkirken Jacob i Oslo, for en smaksprøve på denne spesielle julekonserten.

Egne tekster

Mye kan tyde på at prinsessen er en ekte juleromantiker, for omtrent slik lyder nemlig en av Märthas nye juletekster:

- Ser du dem? sa mormor, og skjøv meg mot vinduet. - Ser hva? sa jeg - Julelysene! sa mormor - Nei ... Mormor la en hånd på brystet mitt og sa: - Det er med hjertet du skal se! Da fikk jeg øye på dem ... Prinsessen skal også lese Juleevangeliet, «innhyllet i helt ny vakker musikalsk brokade komponert av Sigvart Dagsland», som programmet lover.

I tillegg til kjente og kjære julesang-travere, blir det også presentert to nyskrevne sanger, signert Tore Aas, Sigvart Dagsland og Erik Hillestad.

I studio siden juni

Det er selskapene Stageway og Kirkelig Kulturverksted som sammen står bak dette juleprosjektet.

Både Sigvart Dagsland, prinsesse Märtha og Oslo Gospel Choir står da også samtlige i Stageways egen artiststall. For Sigvart Dagsland er det likevel første gang han samarbeider med koret.

En egen versjon av julekonserten vil komme ut på cd, med lansering 13. november. Innspillingen i studio begynte i juni, og i disse dager mikses resultatet.

Jan Sollesnes i Stageway vil imidlertid ikke si for mye om hva prinsessen bidrar med på cd-en:

— Først og fremst har alle hatt det veldig gøy under innspilling og øving, sier Jan Sollesnes.

— Kan vi kanskje forvente oss en aldri så liten duett mellom Märtha og Sigvart?

— Det kan bli spennende å se, gliser Stageways mann hemmelighetsfullt.

Bergen og Grieghallen får besøk av artistene 7. desember. Oslo Gospel Choir har faktisk ikke gjestet byen siden 1993, da de hadde et samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester.

Seksten norske byer og tettsteder skal julekonserten innom, med avslutning i Oslo Spektrum 22. desember.

Sendes på NRK 1

Alle andre som vil få med seg denne konserten, får sjansen på NRK 1. Der står en times konsertopptak på førjulsmenyen. Sendedato er ikke helt klarlagt ennå, men mye tyder på at det blir lørdag 7. desember.

Oslo Gospel Choirs julekonsert i år har også et veldedig aspekt: Ti kroner fra hver konsertbillett skal uavkortet gå til vannprosjekter blant Aymara-indianerne i Bolivia.

Om den kongelige frontfiguren fordrer ekstra sikkerhetstiltak under turnéen, er heller ikke noe Stageways Jan Sollesnes vil gå nærmere inn på:

— Jeg vil ikke uttale meg om sikkerheten, men den vil bli ivaretatt, er hans svar.

Billettene til konserten legges ut i dag.

PÅ TURNÉ: Prinsesse Märtha Louise blir det store trekkplasteret under Oslo Gospel Choirs juleturné, som gjester Bergen 7. desember. Kanskje blir det duett med Sigvart Dagsland?

EVENTYRLIG: Prinsesse Märtha Louise.
FOTO: Sigmund Krøvel-Velde, Hallingdølen