I vel én time svarte prinsesse Märtha og hennes Ari Behn høflig på spørsmål fra pressen i noenlunde dannede former. Men så bar det til den gule salong der hordene med blitz i blikket ventet ubønnhørlig.

Før de nyforlovede smilende kom inn i rommet i Slottets søndre fløy, Aris arm rundt Märthas skulder, var stemningen heller hektisk og amper blant ventende fotografer. Ingen måtte gå glipp av det beste bildet og tenk om de hadde plassert stigen sin på feil side eller turtelduene ikke så i deres retning.

Kyss på kinnet

Men de kunne bare slappe av. Prinsessen er vant til blitzregn fra høye menn i lave sko og lave menn på høye stiger. Elegant ga hun sin kjære en rask innføring i hvordan en som hører kongefamilien til, takler lange linser, blitzregn og "Se hitýa, Behn" og "Hallo Märtha".

— Vi må se samtidig i én retning. Vi begynner der og flytter blikket fra venstre mot høyre, fortalte Märtha sin prins.

Ari var lærenem og fulgte instruksen stort sett, bortsett fra når han ikke klarte rive blikket fra sin utvalgte. Å kysse Märtha på munnen foran fotogribbene satt imidlertid litt lenger inne. Prinsessen kom fotografenes ønske diplomatisk i møte, med et langt kyss på Aris kinn.

St. Lucia

Et julepyntet Slott kunne i anledning forlovelse og pressekonferanse by på lussekatter og kakao. I store ballsal sto juletreet med røde kuler, lys i grenene og stjerne i toppen. Ingen pakker under treet så langt, bare en enslig nisse på en krakk.

På selveste Lucia-dagen valgte Ari Behn å fri til sin prinsesse.

— Fordi 13 er Märthas lykketall, forklarte han. Märtha-liljer strødd på gulvet ledet fram til frieren som satt innerst i eventyrstuen på Kongsseteren torsdag morgen.

Han innrømmet at han hadde vært spent på hennes svar, men Märtha ville "kjempegjerne" gifte seg med ham, og forfatteren kunne puste lettet ut.

Märtha på sin side var glad hun ikke led samme skjebne som St. Lucia som rev sine øyne ut og gikk i kloster fordi hun ble tvunget til å gifte seg med en mann som hun ikke ville ha, men som hadde sett lyset i hennes øyne.

Matchende antrekk

Iført en gråblå kjole med et skjær av lilla, svarte nettingstrømper, svarte høye støvletter og bredt sort skinnbelte erklærte Märtha med gråten i halsen at Ari var grunnen til at hun strålte og at han var mannen hun ville dele livet med.

I grå dress, med stripete slips som matchet Märthas korte kjole satt Ari ved sin forlovedes side og svarte bekreftende på at han fortsatt synes hun er den mest sexy av alle kvinner.

Heldigvis tok altså forfatteren og verdensborgeren fra Moss hintet fra Märtha som før har uttalt at hun gjerne vil gifte seg og få barn.

— Men da må jo noen fri og foreløpig er det ingen som har fridd til meg, har prinsessen spøkt tidligere.

(NTB)

LYNKURS: Prinsessen ga forloveden lynkurs i hvordan takle fotografer da et samlet pressekorps møtte paret torsdag.
Foto: Jan M. Lillebø