Det betyr at Märtha Louise nå skal tjene sine egne penger og styres fra Bergen.

Dermed er alt tilbake i godt, gammelt og historisk gjenge. Da Bergen (Bjørgvin) var Nordens største by ble alle kongebarn styrt herfra. Men i dag er fokus flyttet noe. Nå er det nemlig Jan Sollesnes fra Stageway Artist AS som skal sitte ute i Skuteviken og tilrettelegge og formidle prinsessens oppdrag som kulturformidler.

For det er først og fremst det hun skal tjene penger på i fremtiden, Ari Behns kommende kone: Lese eventyr og formidle kultur på andre måter. I tillegg er hun utdannet fysioterapeut og rosenterapeut, om Sollesnes ikke skulle få altfor mange napp. Men det er det ingen grunn til å tro. Stageway har mange store artister i stallen, og har nå også tatt over «Kvinner på randen» i tillegg til en prinsesse på randen av å stå på egne bein.

Dette har skjedd

Dette er bakgrunnen til at prinsessens yrkesliv i dag er blitt offentlig tema: Fra 1. januar mistet hun sin apanasje. Fra 1. februar mister hun også tittelen Hennes Kongelige Høyhet. Begge deler har Kongen bestemt. I praksis betyr det at Märtha Louise kan gå ut i arbeidslivet og tjene sine egne penger, og skatte slik vi andre gjør. Og foreløpig har hun suksess: Penger strømmer inn både fra NRK og Riksteatret. Fra rikskringkastingen fordi prinsessen har lest mange eventyr i opptak. Fra det omreisende teateret fordi hun også skal lese eventyr live.

Hun skal dessuten være med på en ny cd med Sigvart Dagsland og Oslo Gospel Choir.

Ifølge tradisjonen

Prinsessen skal også fortsette med å representere kongehuset, men ikke så ofte som før. Og hun skal fortsatt være beskytter for en rekke organisasjoner, men ikke lenger «Høy beskytter». Det gjelder blant andre for Carte Blanche Danseteater AS i Bergen, Bjørnsonfestivalen, Landslaget for spelemenn og en rekke andre.

Det er ifølge norsk tradisjon at Märtha mister tittelen som kongelig høyhet. Det samme skjedde da prinsesse Astrid og prinsessen Ragnhild giftet seg. Det spesielle nå er at Märtha mister tittelen før bryllupet. Og at hun skal styres fra Bergen.