Brigader Bjørn Ruud, leder for kongens adjutantstab og prosjektleder for bryllupet, opplyser til NTB at det skal sendes invitasjoner til alle Europas kongehus. Men med unntak av Sverige og Danmark går invitasjonene til "unge kongelige".

Finlands president og Islands president blir ikke invitert i dette bryllupet, i motsetning til fjorårets kongelige bryllup, da kronprins Haakon giftet seg. Den avgjørende forskjellen er i denne sammenheng at Haakon er tronarving, forklarer Ruud.

Gjestelisten

På pressekonferansen i Stiftsgården onsdag opplyste Bjørn Ruud at det i disse dager skrives invitasjoner "i store mengder". Mesteparten skal sendes ut i neste uke. Hvem som får invitasjoner vil han foreløpig ikke fortelle.

Men gjestelisten skal legges ut på Slottets internettside etter hvert som de inviterte bekrefter at de vil delta i bryllupsfeiringen.

Slottet regner med cirka 250 gjester til bryllupsmiddagen, som skal holdes i et telt i Stiftsgårdens hage. Der skal også bryllupsdansen gå. Stiftsgårdens saler er ikke egnet til dans, av frykt for at lysekroner skal begynne å svinge, og verdifulle gjenstander "rase sammen".

Bortkastet møye

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har mottatt 4000-5000 søknader fra personer som neppe kan vente seg invitasjon fra Slottet, men som gjerne vil være til stede i Nidarosdomen. Mange skal få plass, men de fleste vil bli skuffet.

— Det er helt eventyrlig hvordan trønderne har stilt opp for dette bryllupet, sa Bjørn Ruud.

Samtidig opplyste han at det nå er for sent å sende søknad. Det vil være "bortkastet møye", sa han. Det samme gjelder også for kor, musikkorps og mange andre som gjerne vil bidra med kunstneriske innslag og underholdning til bryllupsfeiringen.

— Vi har plukket ut de vi skal bruke, sa Bjørn Ruud.

(NTB)