For første gang besvarer prinsessen spørsmål om sitt forhold til engler og om mediepresset som har vært etter at planene om å starte engleskole ble kjent.

– Det jeg synes er viktig med dette, er det mediekjøret det blir, sier prinsessen i et intervju med NRK.

Les også: Kokkvold: – Alle kan ikke delta i englekoret

– Den mest opplagte saken er Tore Tønne-saken. Vi vet alle hvordan det endte. Valla-saken, hvor det også var en debatt om dette med mobbing i media, denne gapestokken som finnes. Vi har i dag et land hvor vi prøver å utrydde mobbing i skolene. Hvordan skal vi klare å utrydde det når vi voksne oppfører oss på denne måten, ikke respekterer hverandre for det vi står for. Når vi bare kjører i vei, og virkelig henger hverandre ut som voksne. Hva salgs eksempler er vi da for barna, spør Märtha Louise i intervjuet.

Framtiden vil vise

Prinsessen har måttet tåle kritikk for at engleskolen vil være negativ for kongehuset.

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke lever for et par hundre år siden. Da ville jeg vel sikkert vært brent på bålet for lenge siden, sier prinsessen.

Märtha Louise sier hun ikke angrer på engleskoleprosjektet. Samtidig forstår hun kritikken mange har kommet med.

– Jeg har også en rolle som prinsesse som på en måte er en veldig satt rolle. Den skal være noe alle kan se opp til. Når jeg går ut av den boksen helt uten forvarsel, så skjønner jeg at veldig mange blir opprørt og at de blir provosert av det.

Märtha Louise sier det bare er framtiden som vil vise hvilken effekt skolen vil ha på monarkiet.

– Det har jo vært mange debatter rundt det, og det er en veldig viktig debatt som jeg følger med på, men som jeg egentlig ikke deltar i fordi det er litt vanskelig å være nøytral.

Märtha Louise sier hun ikke kan uttale seg om kongen og dronningen var informert om skolen og om de har godkjent den.

– Jeg kan bare uttale meg om hva jeg står for. Men alle som er nær meg og som kjenner meg, har visst dette før det kom ut, sier Märtha.

– Lysvesener

Under intervjuet med NRK forsøker prinsessen å vise hvordan hun kan hjelpe folk å komme i kontakt med sansene. Hun hevder at man på denne måten kan åpne seg for møter med engler.

Hva vet du om engler? Prøv vår englequiz.

– Englene er ikke fysiske, det er veldig viktig. Noen kjenner dem, noen ser dem. Hver enkelt oppfatter dem ut fra sitt ståsted. De er lysvesener for meg, som er en følelse av en veldig sterk tilstedeværelse, en sterk kjærlighetsstøtte, sier prinsesse Märtha Louise.

– Dette med engler er veldig merkelig for veldig mange mennesker. Jeg vil ikke lage en ny religion. Herregud, jeg har sikkert bidratt til den norske stand-up scenen i 15 år framover, sier prinsessen.

MOBBET? Prinsesse Märtha Louise føler seg satt i gapestokken av pressen.
Sara JOHANNESSEN/Scanpix