• En fantastisk nyhet. Dette er noe av det viktigste som har skjedd på klimafronten på lang tid, sier leder Lars Løvold i Regnskogfondet.

Sammen med andre miljøvernere på Bali feiret han i går nyheten om de tre norske milliardene til bevaring av tropisk regnskog. Nyheten sprang som en liten bombe, og ble feiret som en stor triumf – ikke minst hos initiativtakerne, deriblant Regnskogfondet og Naturvernforbundet.

Det var i slutten av september organisasjonene sendte brev til statsminister Jens Stoltenberg og ba om norske milliarder til regnskogtiltak. I går ble de hørt. En av de mest effektive lobbykampanjene i nyere norsk miljøhistorie var dermed et faktum. Samtidig er Løvold snar med å gi hele det politiske miljø ros for bevilgningen. Opposisjonen på Stortinget stilte regnskogmilliarder som krav til regjeringen for å inngå klimaforlik.

— Hvilken betydning vil dette få for forhandlingene på Bali-konferansen?

— Det vil bidra til å skape et bedre forhandlingsklima mellom rike og fattige land. Utviklingsland har i årevis talt for døve ører når det gjelder behovet for å få slutt på ulovlig og ødeleggende flatehogst, sier Løvold.

Han tror sjansen nå er økt betraktelig for å få flere rike land til å åpne pengekranen. Det er anslått at stans i avskoging vil koste om lag 60 milliarder kroner årlig.

— Dette tiltaket er viktig av tre grunner. Bevaring av regnskog er godt for klima, det vil gi vern til sårbart biologisk mangfold og ikke minst vil det bedre forholdene for de flere hundre millioner menneskene som bor i utsatte regnskogområder, sier Løvold.

Skeptikere mener styrtrike skogeiere i land som Indonesia vil juble høyest for milliardoverføringene. Hvordan skal den store pengestrømmen sikres forsvarlig kontroll?

— Dette går an å styre med effektive midler. Vi ønsker at FNs miljøprogram UNEP forvalter midlene og tiltakene, sier Løvold.

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken var også i fyr og flamme over regnskognyheten fra Norge. I likhet med de aller fleste andre, trodde Haltbrekken at Stoltenberg ville spare godbiten til sitt besøk på Bali-møtet senere i uken.

— Nå er vi bare veldig glad. Jeg tror dette kan få stor betydning også i det globale arbeidet med å bevare regnskogen, sier Haltbrekken. Avskoging bidrar til over 20 prosent av verdens CO2-utslipp, og stans i denne virksomheten regnes som et av de mest effektive klimatiltakene. Forklaringen er at intakt regnskog binder store mengder av drivhusgassen CO2.

Miljøorganisasjonene ba om seks milliarder, men regjeringen nøyde seg med det halve. Det la så visst ingen demper på stemningen på den indonesiske tropeøyen i går kveld.