Like før midnatt lørdag ble ekteparet Erling Tufto (61) og Ivanilda C. de Souza Tufto (51) og deres sønn Christian Alexandri Tufto (23) skutt og drept i huset sitt i Lauvrudvegen på Geilo. Etter sporene å dømme avfyrte gjerningsmannen de dødelige skuddene utenfra gjennom vinduer og vegger i huset. De tre ble funnet i samme rom, i en gang på baksiden av huset.

To andre søsken i familien og ekteparets åtte år gamle datterdatter var også i huset, men de ble ikke skutt på. Politiet fikk melding om skytingen klokka 23.45 lørdag.

Den 25 år gamle gjerningsmannen skjøt senere seg selv, og ble funnet død i et skur like ved åstedet klokka 4.15 søndag morgen. En 19 år gammel mann fra Geilo ligger hardt skadd på Ullevål sykehus etter skytingen. Tilstanden hans betegnes som alvorlig, men stabil.

Alle de døde var hjemmehørende på Geilo.

Tomhylser

På en pressekonferanse på Geilo søndag ettermiddag opplyste politiet fra Hol lensmannsdistrikt og fra Nordre Buskerud politidistrikt at det på baksiden av huset der skytingen fant sted ble funnet tomhylser i store mengder. Det er også skutt hull i vegger og tak med et automatvåpen. Dette gir klare indikasjoner på at trippeldrapet ble utført fra utsiden av huset i Lauvrudvegen på Geilo, mener politiet.

Fra sitt hjem vel 300 meter unna åstedet hadde konstituert lensmann Petter Braaten i Hol kommune selv hørt skuddene bli avfyrt.

Avhør og etterforskning

Tre teknikere fra Kripos startet søndag formiddag med tekniske undersøkelser på åstedet. Ifølge politiinspektør Erna Gjesvold i Nordre Buskerud politidistrikt vil politiet ikke reise straffesak etter trippeldrapet, ettersom den de ser som gjerningsmann er død.

— Men vi vil fortsette etterforskningen for å finne ut hva som ligger bak skytingen og drapene, sier hun.

De drepte vil bli fraktet til Rettsmedisinsk institutt i Oslo for obduksjon. En av de døde ble hentet ut fra åstedet søndag ettermiddag. Mandag starter avhørene av pårørende og vitner.

Hadde våpen

25-åringen var HV-soldat i Ål HV-område. Han fikk utdelt våpen og annet utstyr høsten 1999, forteller områdesjef i Ål, kaptein Audun Steinkjer, til NTB. Mannen avtjente verneplikt for å bli HV-soldat i seks måneder på Evjemoen i 1998, ble innrullert i Vestoppland HV-distrikt i april 1999 og mobiliseringsdisponert i Ål HV-område fra 1. januar i 2000.

Områdesjefen sier at han ikke hadde noen som helst opplysninger som tilsa at den antatte drapsmannen var psykisk ustabil eller hadde andre problemer. Det samme sier andre kilder NTB har vært i kontakt med som kjenner 25-åringen.

Etter den tragiske hendelsen på Geilo vil spørsmålet om HV-soldater fortsatt skal ha våpen hjemme bli tatt opp i Stortinget.

Marit Nybakk, Ap, som er leder i Stortingets forsvarskomité, ser vanskelig for seg en situasjon der HV-soldatene ikke har våpen hjemme, men mener samtidig at man nå er nødt til å se på alle alternativer. Hun vil ikke utelukke en ny våpenordning.

Jobbet på Esso

Den 25 år gamle antatte gjerningsmannen jobbet på Esso-stasjonen på Geilo. På døra til bensinstasjonen like ved riksvei 7 som slynger seg forbi alpinbygda, sto det søndag morgen: "Kjære kunde. Vi holder stengt hele dagen i dag søndag 13.1 grunnet nattens tragedie. Vi håper på forståelse for dette. Berit og Jan Holden".

Jan Holden ville søndag ettermiddag ikke kommentere saken.

Tragisk for bygda

Ordfører Arne Skogheim i Hol kommune kaller hendelsen en tragedie for hele bygda.

— Her kjenner de fleste til hverandre, så alle blir berørt på sitt vis. Folk er mer eller mindre i sjokk, sier Skogheim.

Sorg- og kriseteamet i Hol kommune tok seg i helgen av dem som var direkte berørt av trippeldrapet.

(NTB)