I dag møter ambulansesjåfør Erik Schjenken i Oslo tingrett tiltalt for å ha gjort seg skyldig i utilbørlig opptreden mot noen under sin utførelse av offentlig tjeneste.

Grunnen til at han må møte i retten, er at han har nektet å vedta en bot på 6000 kroner, skriver Aftenposten.no .

— Ordbruk avgjørende I tiltalen heter det at Schjenken og hans kollega oppførte seg arrogant, avvisende og krenkende overfor Ali Farah i Sofienbergparken 6. august i fjor, da småbarnsfaren ble slått ned. I forelegget heter det at Schjenken og hans kollega uttalte blant annet «jævla gris», «bare la ham ligge og sprelle» og «nå har toget gått for denne personen».

Erik Schjenken erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

— Jeg synes ikke jeg har opptrådt utilbrølig overfor Ali Farah, eller noen andre av de som var til stede. Det som var galt, var at pasienten hadde en alvorlig hodeskade. Derfor skulle han vært transportert til lege med en gang, sier Schjenken i retten.

— Temaet er om han oppførte seg utilbørlig mot Farah, eller andre som befant seg i parken denne dagen. Det er Schjenkens ordbruk og handlinger da han rykket ut i ambulanse som er avgjørende for saken, sier Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker, som er aktor i saken.

Møtes i retten Ali Farah er ut fra tiltalens utforming ikke å anse som fornærmet i saken. Han har likevel valgt å følge rettsforhandlingene fra første rad. Han sitter sammen med sin bistandsadvokat ved siden av påtaleansvarlig Guro Glærum Kleppe. Farah og Schjenken sitter rett overfor hverandre i tingrettssalen, og møtes dermed for første gang ansikt til ansikt siden den offentlige ordvekslingen mellom de to.

De har foreløpig ikke hilst på hverandre i retten, men de har sporadisk øyekontakt. Flere ganger under Schjenkens forklaring henvendte han seg til Farah.

Erik Schjenken har tidligere luftet at han ønsker å møte Farah og hans samboer Kohinoor Nordberg. Dette har imidlertid Farah kontant avvist.

I et stort intervju med A-magasinet innrømmet Schjenken at han hadde foretatt gale beslutninger denne dagen i Sofienbergparken. Men han kjemper nå mot rasismestempelet han har fått i kjølvannet av saken.

Mange vitner

— Etter feilene jeg har gjort, forventer jeg ikke at noen synes synd på meg. Men jeg forventer at folk som har stemplet oss som rasister i fremtiden unngår å forhåndsdømme, sa Schjenken i intervjuet.

Ved 10-tiden i dag begynte Schjenken å gi sin forklaring for retten. Han mener bestemt at han ikke oppførte seg utilbørlig mot Farah eller andre.

— Dette er et veldig vanlig oppdrag. Vi ser at han er våken. Han puster, og har bevegelse i armer og ben. Jeg oppfattet ham som beruset, og jeg oppfattet oppførselen hans som utagerende, sier Schjenken i retten.

— Vi reiser ham opp. Da trekker han ned buksen og urinerer på benet til min kollega. Deretter går han videre og urinerer på skjermen av ambulansen. Det opplever jeg som viljestyrt, og en provoserende handling. Jeg tar en beslutning om at vi reiser derfra, og sier til politiet på stedet at vi ikke vil frakte ham i ambulansen, sier Schjenken i retten.

- Sa ikke «jævla gris» Han sier at han ikke husker ordlyden i det han sa da han var på stedet. Men når han blir konfrontert med det som står i tiltalen utelukker han ikke at han kan ha sagt «nå har toget gått for denne personen» og «han står oppreist, han dør ikke». Men han nekter bestemt for at han ikke sa «jævla gris» og «bare la ham ligge å sprelle».

Schjenken husker godt at det var mange på åstedet som hadde mange kameraer. «Faen, her var det mye kameraer», forteller Schjenken at han tenkte idet de kom frem til stedet.

— Det var nesten som å komme inn i rettssalen i dag morges, sier han.

— Et sammenhengende helvete

— Vi ble rasister i avisene. Saken tiltok i pressen, og det ble politisk. Det har vært et sammenhengende helvete, sier Schjenken.

Han ba om å gå hjem fra jobb dagen etter at dette skjedde. Siden har han ikke vært tilbake på jobb.

Det er satt av tre dager til rettssaken. Det er innkalt en rekke vitner i saken. Blant annet vil ambulansekollegaen til Schjenken møte som forsvarsvitne. Ali Farah vil selv vitne i saken, i tillegg til politibetjentene som kom til stede, og øynevitnene i Sofienbergparken.

Det er Spesialenheten for politisaker som er påtaleansvarlig for saken siden også politibetjentene på stedet har vært under etterforskning i forbindelse med samme sak.

- Det har vært tøft Ved 11-tiden begynte Farah å gi sin forklaring til retten. Han husker svært lite av det som skjedde etter å ha blitt slått.

— Jeg husker ingen ting etter slaget. Først ti dager etter slaget, når jeg ble vekket opp på sykehuset, husker jeg noe igjen. Da kjente jeg ikke kona mi igjen, sa han i retten.

Etter overfallet i Sofienbergparken har han slitt mye.

— Det har vært strevsomt mentalt og fysisk. Det har vært tøft fra medienes side, og det har vært krevende å ha vært småbarnsfar i denne situasjonen. Jeg sliter med veldig mye. Jeg sliter med å kontrollere sinnet mitt. Jeg sliter med å lese og skrive. Jeg skriver med matematikk, sa han.