Aftenposten fortaltetidligere mandagom eldre som sliter med å skjønne den nye, digitale virkeligheten. Men det er ikke bare folk godt oppe i årene som er skeptiske til ny teknologi.

Også unge, som knapt husker tiden før internett, sliter med å være «på» hele tiden, skriver Aftenposten.

Alexandra Lindblad (21) er en av dem som i sommer bevisst gikk inn for å være mye mindre på internett.

— Jeg kunne gjerne bli sittende fast i timevis og sløse tid som jeg aldri vil få tilbake.

Hun forteller også at hun enkelte netter våknet, stresset, og tenkte på om noen snart kontaktet henne.

— Jeg gikk på en liten kræsj.

Vi møter henne i en leilighet på Grünerløkka. Det er svært få tekniske duppeditter sammenlignet med hva du vil finne i mange jevnaldrendes leiligheter.

- Alt foregår online i min vennekrets

Lindblad er fortsatt på Facebook og har vært det i mange år.

— Jeg forsto ikke helt poenget da jeg meldte meg på, og skjønner ikke helt poenget nå. Men jeg bruker det hovedsakelig for å sende private meldinger siden jeg bor langt borte, sier London-studenten.

- Hvorfor melder du deg ikke helt ut?

— Jeg ville meldt meg ut av det sosiale hvor så å si alt foregår online i min vennekrets. Og nå har det også blitt en slags dagbok.

- Hvordan har det gått etter at du trappet ned nett- og mobilbruken?

— Det er veldig deilig. Jeg har kommet meg mer ut og kunne i sommer for eksempel ligge på stranden og lese en bok.

Skjermbilde.PNG

Hun er nå tilbake i England og håper egentlig å kvitte seg med smarttelefonen som hun har hatt der, men ikke brukte i Norge i sommer.

— Men det spørs vel på viljestyrken min.

Tall fraStatistisk sentralbyråfor 2013 viser at 94 prosent av nordmenn mellom 16 og 24 år har en smarttelefon. Også hele 68 prosent av de mellom 9 og 12 år har en nymotens mobiltelefon, mens bare hver fjerde nordmann mellom 67 og 79 år har en smarttelefon.

Tidligere i høst skrevStavanger Aftenbladat det er en trend at stadig flere unge prøver å koble seg av nettet og leve større deler av livet offline.

28-åring som bruker papirleksikon

Margrethe Nikolaisen (28) er i en litt annen kategori enn Lindblad, men likevel «teknoskeptisk». Hun har ikke TV, men en gammel PC uten internett som en som «syntes synd på henne», ga bor. I tillegg har hun en smarttelefon med internett og Facebook.

— Jeg bruker den kanskje en drøy time hver dag, men skulle ønske jeg brukte den mindre. Facebook skulle jeg også ønske jeg ikke hadde. Jeg bruker Facebook til å skrive med venner og familie i Nord-Norge.

28-åringen sier hun aldri har vært interessert i ny teknologi, og at da hun var tenåring hadde ikke familien internett hjemme.

— Jeg har ikke så mange apper, og er også veldig skeptisk til at Facebook og andre skal vite så mye om oss. Hvorfor skal Facebook-appen ha tilgang på meldingene eller Google vite hvor jeg er når jeg søker etter en oppskrift?