Ifølge NRK skal SV og Senterpartiet være på vei bort fra sitt absolutte krav om at to tredeler av CO2-kuttene må tas hjemme. Samtidig skal Arbeiderpartiet si seg villig til å gå med på opptil to tredjedels kutt hjemme som en ambisjon.

Forutsetningen til SV og Sp skal være at regjeringen blir enige om en rekke konkrete tiltak.

Ekstraordinære møter

Et kompromiss må uansett forankres i partienes stortingsgrupper, og ifølge Dagsavisen er det fredag morgen innkalt til ekstraordinære gruppemøter i alle de tre regjeringspartiene.

Møtene skulle være hemmelige, skriver avisen.

Hensikten med møtene skal være å orientere gruppene og å fastslå overordnede prinsipper og mål for klimameldingen. Dessuten ønsker de tre partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Åslaug Haga (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) å sikre seg fullmakter til å sluttføre forhandlingene.

Kilder understreker overfor avisen at stortingsgruppene ikke vil bli forelagt noe spikret opplegg, og at representantene inviteres til å komme med innspill.

Oljefyr-krangel

Nå er det ikke bare måltall for kutt som skaper hodebry for regjeringstoppene. Et av temaene regjeringen krangler om, skal ifølge Dagens Næringsliv være et eventuelt forbud mot oljefyrte bygg.

SV og Senterpartiet ønsker et slikt forbud innen 1. januar 2012, mens statsministeren stritter imot.

Stoltenberg varmer selv opp sin tomannsbolig på Nordberg i Oslo med oljefyr, men etter det DN erfarer er det frykt for kostnadene som gjør at Stoltenberg holder igjen.

Munnkurv

Samtidig avdekker NRK at lokalpolitikerne i Ap har fått munnkurv i klimasaken.

En spørreundersøkelse om klima ble sendt til partiets toppkandidater ved lokalvalget, noe som førte til at partikontoret på Youngstorget torsdag sendte ut en oppfordring til samtlige om ikke å svare NRK.

BLIR ENIGE? Åslaug Haga, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen.
HÅVARD BJELLAND