-Dette er en unik mulighet til å høre nobelvinnerne, sier informasjonsdirektør Morten Steffensen ved Universitetet i Bergen (UiB).

Åpne for alle

I forbindelse med hundreårsfeiringen for Nobelprisen kommer en rekke tidligere prisvinnere til Stockholm. Flere universiteter i Skandinavia har i den forbindelse fått mulighet til invitere prisvinnere. Deres forelesninger er åpne for alle interesserte.

Til Bergen kommer fem, de mest kjente er politikerne John Hume og David Trimble. De to fikk Nobels fredspris i 1998 for sitt arbeid for en fredelig løsning på konflikten i Nord-Irland. Onsdag holder de forelesning ved UiB. Det blir mulig for publikum å stille spørsmål etter forelesningene.

Ni prisvinnere i år

Kugalskap og Creutzfeld Jacobs er tema når professor Stanley B. Prusiner foreleser på Haukeland sykehus onsdag ettermiddag. Han var den første som oppdaget "prionene", cellebestanddeler som kan overføre sykdom.

Fysikeren Martinus Veltman har hatt stor betydning for den teoretiske partikkelfysikken, og fikk Nobelprisen i 1979. James J. Heckman fikk Nobelprisen i økonomi i 2000 innen fagområdet mikroøkonometri. Torsdag og fredag holder de forelesning.

Det har aldri før skjedd at så mange Nobelprisvinnere har besøkt Bergen samtidig. I år vil hele ni nobelprisvinnere holde forelesninger i Bergen.

For å finne program og fakta om foreleserne kan du gå inn på universitetet i bergen sine nettsider. Se link oppe til høyre.