To kvinner er funnet døde, mens to er savnet og antatt omkommet.

Ekstrem rasfare gjør at det ikke blir aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag.

— Barnetoget og arrangementene på skolene gikk som normalt i dag, men vi har avlyst borgertoget og ettermiddagens 17. mai-arrangement på torget i Mosjøen, sier ordfører Jann-Arne Løvdahl (Ap) i Vefsn kommune til NTB.

Åpen kirke

Løvdahl sier at kommunen er sterkt preget av ulykken.

— Vi er en liten kommune der alle kjenner alle, og det er klart det er veldig trist å miste fire samtidig i en slik ulykke, sier Løvdahl.

Han sier at de to som er bekreftet omkommet og de to som er savnet alle er kvinner. De jobbet ikke på samme sted, men ordføreren sier at det er nære bånd mellom arbeidsplassene der de fire jobbet.

Kommunens omsorgsgruppe ble mandag morgen samlet for å ta hånd om pårørende og andre berørte, og kirken i Mosjøen holdt åpent utover ettermiddagen og kvelden 17. mai.

Ekstrem rasfare

Politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt la mandag morgen ned fullstendig ferdsels— og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare.

— På grunn av sikkerheten til redningsmannskapene blir det ikke noen leting etter omkomne mandag, sier Fjærli.

Både Norges Geotekniske Institutt og politiet opplyser at det er veldige farlige forhold i fjellet og det har gått flere ras i nærheten av ulykkesområdet.

— Det har vært mye nedbør de siste dagene, mye snøsmelting på grunn av varmen. Vi har også flere store snøras i distriktet, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt.

Ikke mobildekning

Det var et turfølge på åtte personer fra Brurskanken Turlag, fem kvinner og tre menn i alderen 30–50 år, som var på skitur i Jamtfjellet i Vefsn da de ble tatt av et ras ved 15-tiden søndag ettermiddag. Det er ikke mobildekning i området, så de fikk ikke meldt fra.

Raset gikk om lag 9 kilometer fra nærmeste vei og er 50–60 meter bredt. Tungen på raset ligger i 700 meters høyde. Turlaget, som skulle sette opp en trimpost på den 1.189 meter høye fjelltoppen Jamtfjelltind, har medlemmer fra kommunene Hattfjelldal, Grane og Vefsn på Helgeland.

Fire slapp unna raset, men to av dem ble skadet, en av dem alvorlig. De skadede ble fraktet til sykehuset i Mo i Rana.

12 timer

Gruppen ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.20. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen.

Politiet kom frem til stedet der de skadede og omkomne var klokken 3.45 natt til mandag, vel tolv timer etter at raset gikk. De overlevende klarte å grave ut to kvinner fra raset, begge var omkommet. To er fremdeles savnet, og antatt omkommet, opplyser politiet.

De to som slapp uskadet fra raset, la i vei sørover for å varsle om ulykken. De ble funnet i god behold på morgenkvisten mandag.

Det ble satt inn to helikoptre i rednings- og leteaksjonen fra Bodø og Brønnøysund. Helgeland politidistrikt deltok også selv i leteaksjonen med egne og frivillige mannskaper.

Luftforsvarets redningstjeneste