Opptaket fra festsalen i kongeboligen fikk latteren fram hos hele den kongelige familien som var samlet til jubileumskonsert i Konserthuset, der Stortinget var vertskap tirsdag kveld.

— Var det noen som ikke visste at det svinger på Slottet? Da vet de det nå, sa den norsk-svenske programlederen Åse Kleveland, som loset forsamlingen gjennom den halvannen time lange konserten i regi av Den Norske Opera etter innslaget.

I tillegg til konge- og kronprinspar var landets prinsesser, Ragnhild, Astrid og Märtha Louise med ektefeller, med på feiringen i Konserthuset av 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen. Fest og høytid Festkonserten, som gikk direkte på TV 2, viste et tverrsnitt av Norges kulturelle arv.

— Gjennom ord, toner og dans søker vi å uttrykke de verdier som ligger til grunn for vår nasjonale identitet, sier stortingspresident Jørgen Kosmo i en velkomsthilsen i programheftet. Konserten ble innledet med «Landkjenning», som også sto på programmet under festforestillingen på Nationaltheatret i 1905.

Ved kongefamiliens ankomst gikk dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit rett bort for å småprate med de mange bunadskledde skolebarna som hilste de kongelige med flagg og hurrarop ved Oslo Konserthus tirsdag kveld.

Ifølge Kosmo var målet med festforestillingen å uttrykke glede og respekt for de mange som gjennom 100 år har bygd landet.