Tildelingen av Fritt Ord-prisen har skapt en kraftig debatt de siste ukene.

– Kaoset har nesten løpt over hodet på meg. Jeg har ikke full oversikt over det som har skjedd, sa Monsen da hun mottok prisen i Operaen tirsdag kveld.

Hun gjorde det imidlertid klart at hun ikke angrer på noen av sine omstridte uttalelser.

– Jeg kan ikke angre på det jeg mener, sa Monsen til NTB før prisutdelingen startet.

Refset mediene

Monsen brukte store deler av talen på et kraftig oppgjør med mediene.

– Det har vært en voldsom pågang, en voldsom aggresjon. Det virker som det har vært ubegrenset plass i mediene når det gjelder hendelser som jeg har vært med på å forårsake, men det har vært veldig lite plass til informasjon, sa hun.

Hun fikk også inn et stikk til meningsmotstanderne, som er for den nye ekteskapsloven.

– Vi burde respektere uenighet uten at det blir mistenkeliggjøring og demonisering, sa hun.

– Bør tas på alvor

Fritt Ord-komiteens leder Francis Sejersted understreket at komiteen ikke har sett på innholdet i Monsens utspill.

– Vi gjør klokt i å ta Monsen på alvor uansett hvor enige eller uenige vi er med henne, og uansett om det er klokt eller ukokt å støtte den nye ekteskapsloven eller bruke moderne teknologi til assistert befruktning slik det gjøres i dag. Om disse saker har Fritt Ord ingen mening. De er ikke diskutert i Fritt Ord, men institusjonen har sterke meninger om behovet for toleranse og for en åpen debatt, sa komitélederen.

Han understreket også at komiteen ikke premierer krenkelser, like lite som den kan gå god for Monsens meninger eller formuleringer, men at debatten er tjent med hennes stil.

– Ytringsfriheten har sin pris, vi må godta at det koster noe å leve i et fritt samfunn, mente Sejersted.

Kritiske til prisen

Monsen ble tildelt Fritt Ord-prisen 2009 for sitt «gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt», som det heter i stiftelsens begrunnelse for tildelingen.

Tildelingen av prisen har ført til sterk kritikk både fra politikere og kulturliv, og ikke minst fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), siden Monsen har markert seg som en sterk motstander både av den nye ekteskapsloven og av å bruke assistert befruktning for å hjelpe homofile å få barn.

ANGRER IKKE: Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen.
Scanpix