I mai i fjor, da kronprins Haakons forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby ble bekreftet, var det 71 prosent som svarte at de foretrakk monarki framfor republikk som styreform i Norge. Da det i september ble kjent at de to skulle bo sammen var det 67 prosent som fortsatt holdt på monarkiet.

I januar hadde støtten falt til 64 prosent mens den siste målingen, i april i år, viser at bare 59 prosent av befolkningen fortsatt foretrekker kongedømmet. 23 prosent sier de foretrekker republikk. I januar i år var det bare 13 prosent som sa de ønsket republikk. Målingene er gjennomført av MMI.

Den siste målingen er tatt opp etter at forholdet mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn (bildet) ble kjent.

Statsviter Kristin Hoff i MMI sier at det ikke er tvil om at den store oppmerksomheten rundt kongebarna er mye av årsaken til den lave oppslutningen om monarkiet.

Den nystartede foreningen For Republikk i Norge mottar målingen med åpne armer.

— Jeg tror det er flere og flere som skjønner at denne styreformen ikke passer. Fokuset på kongebarnas kjærlighetsliv har vært med på å sette spørsmålet om kongedømmet på dagsordenen, sier Bernt Nilsen, leder i foreningen.

NTB

Les også: Norge kan bli republikkFlertall for folkeavstemning om monarkiet

Hva mener du? Stadig flere nordmenn mener det er på tide å avskaffe monarkiet. Enig eller uenig? Si din mening og se hva andre BT-lesere mener Hvem bør blir Norges første president? BTs nettavis har satt opp en liste med kandidater. Gi din stemme her!

KONGELIG LYKKE: Kan det være kongebarnas valg av livsstil og partnere som gjør at monarkiet står stadig svakere i folket? Ari Behn var ikke til stede da dette bildet ble tatt i julen i fjor. (ARKIVFOTO: SCANPIX)