• Umenneskelig tidspress og redskaper og annet rot som flyter på arbeidsplassen er den største stressfaktoren, sier tømrer Per Arne Lid.

Lid er bas for de 12 tømrerne i Byggmester Ådnekvam AS som jobber på spreng for å få Studentsamskipnaden i Bergens nye studenthybler på Damsgård klare til innflytting.

— Bygget skal egentlig være ferdig til desember. Det kommer til å bli et helt vanvittig stress, sier Lid. Han har nettopp vist vei opp trapp etter trapp, hjulpet journalisten å komme seg over fortsatt flytende sement og unnskyldt rotet. Lid skjønner godt at surr på arbeidsplassen kan føre til sykemeldinger.

— Det er få ting som er så slitsomt og irriterende som at verktøy ligger strødd rundt omkring og at man ikke finner det man skal ha. Må man tråkke i rot hver dag er det klart man blir møkklei, sier Lid, som får støtte av kollegene Lennart Thunberg og Sten Christian Sandven.

I tillegg til rot og uorden synes de tre tømrerne tidspress er den største trusselen mot trivsel på arbeidsplassen.

— På grunn av at vi nesten alltid jobber under tidspress kan ting gå litt for fort av og til.

Det er ekstremt irriterende å måtte rive ned en hel vegg og begynne på nytt igjen, sier Sandven. Mennene innrømmer at arbeidsdagen ofte kan bli stressende. Likevel hevder de det er få sykemeldinger som følge av stresset.

— Jeg var sykemeldt for kort tid siden, men det var på grunn av en skade i foten, sier Lid.

— Jeg tror det er færre sykemeldinger på små byggeplasser enn på store. Når man jobber på et lite sted er det sånn at alle kjenner alle, og godt arbeidsmiljø er enormt viktig for trivselen. Dessuten er vi gode kamerater alle sammen. Det er ikke noe særlig å bli hjemme fra jobben, da vet man at de andre må jobbe hardere, sier Sandven.

ROT = STRESS: Verktøy som ligger og slenger er sammen med tidspress den største stressfaktoren på arbeidsplassen, ifølge tømrerne Lennart Thunberg, Per Arne Lid og Sten Christian Sandven.
FOTO: HELGE SUNDE