• Det gøyeste var nok at jeg fikk ta fly for første gang i mitt liv, og at vi fikk være så lenge oppe. Men det var slett ikke verst at ElBaradei tok meg i hånden.

John-Arne Johannessen har sammen med 30 andre i sjette klassetrinn på Møhlenpris skole i Bergen hatt drømmehelg i Oslo, i fredens tegn. Invitert av Redd Barna og etter loddtrekning blant bergensskolene fikk de blant annet møte fredsprisvinner Mohamed ElBaradei og styrelederen for den andre fredsprisvinneren i Centralteatret i Oslo i går.

John-Arne Johannessen og klassekamerat Håkon Amdam fikk til og med komme opp på scenen i det kjente teatret. Amdam, sønn av skuespiller Stig Amdam ved DNS, fikk også gå i sin fars fotspor ved å være sjetteklassingenes utvalgte til å lese fredsbudskapet fra Møhlenpris.

— Vi har valgt å smile, for det gjør verden til et fredeligere sted, sa Amdam fra scenen, før John-Arne festet ordene på et stort puslespill med fredsbudskap. - Rart at jeg fikk det oppdraget, for jeg var borte fra skolen den dagen vi laget det, betrodde unge Johannessen BT.

Kjempegøy

Lærer Camilla Blokhus bekreftet overfor BT at de 31 barna virkelig har vært opptatt av fredsbudskapet da de forberedte turen til Oslo. De hadde stort utbytte av omvisningen i Nobels fredssenter og Redd Barnas fantasislott i Spikersuppa fredag. Gøyest hadde de det likevel i forbindelse med overnattingen på Haraldsplass Vandrerhjem. I alle fall ifølge Håkon Amdam. - Det ble mye bråk der. Og gøy. Jeg sovnet ikke før klokken ett natt til lørdag, humret kjuagutten, som også var blitt kjent med elever i tilsvarende ærend fra Tromsø, Vennesla, Trondheim og Oslo.

- Det var litt kult

John-Arne Johannessen var også en av tre elever fra Møhlenpris som fikk hilse på egypteren Mohamed ElBaradei.

— Etter at han hadde holdt tale og svart på spørsmål fra oss skolebarn, skulle han gå for å få selve prisen. Men først gikk han rett bort til meg og noen andre og tok oss i hånden. Det var litt kult, fortalte 11-åringen BT.

Her er noen av spørsmålene fredsprisvinneren fikk fra 6. klassinger i Norge:

Har du vært i Norge før? Hva skal du bruke pengene til? Hvordan kan atomforskning brukes til fred?

ElBaradei smilte og besvarte det meste. Etterpå fikk BT vite fra skolebarna at han slett ikke skal bruke pengene selv, men gi dem til fattige i Egypt. IAEAs penger skal gå til kreftbekjempelse for fattige. Og ja, fredsprisvinneren har vært på ferie i Norge en gang sammen med konen. Han husket fjordene og Munch-museet.

TID TIL SPØRSMÅL: Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei tok seg tid til å hilse på sjetteklassinger, blant annet fra Møhlenpris skole. Barna hadde mange spørsmål til prisvinneren. Foto: Håvard Bjelland