Jens Petter Ekornes har han hatt de fleste lederstillingene i selskapet, og fra han gikk inn i firmaet i 1976 har han fungert som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem. Ekornes forlot firmaet for en kort periode, fra 1987 til 1990, men har siden da ledet møbelkonsernet.

– Han var den røde tråden i selskapet helt fra han gikk inn i selskapet i 1976 og overtok stillingen som administrerende direktør i 1979, sier informasjonssekretær Jarle Tusvik i Ekornes ASA til NTB.

Industrigigant

Tusvik sier at Jens Petter Ekornes levde og åndet for familiebedriften og at han har betydd utrolig mye for salg, markedsføring og produktutvikling i en svært tøff bransje.

– En industrigigant har gått bort. Vi har mistet en viktig pioner. Dette er en milepæl for bygda, sier sogneprest Per Inge Haugen i Sykkylven menighet til VG Nett.

– Med Jens Petter Ekornes sin bortgang er av de store industribyggerne på Sunnmøre og i Sykkylven borte, sier ordfører Jan Kåre Aurdal i Sykkylven kommune til Sunnmørsposten.

Han mottok det triste budskapet søndag morgen.

Lungeplager

Jens Petter Ekornes har den siste tiden kjempet sitt livs kamp i respirator, med lungeplager. I et intervju med Dagens Næringsliv i fjor høst snakket Ekornes ut om sykdommen, og sa det var kona som hadde gitt ham lyst til å leve videre.

– Den største opplevelsen var da jeg klarte å gå med gåstol fra stresslessen og ut på toalettet uten hjelp. Det var en stor seier. Det er ikke lenge siden jeg ikke kunne komme med en sammenhengende setning, jeg klarte ikke gå og snakke samtidig. Jeg var i grava og ble hentet opp med mold på skoene, sa Ekornes, som gjerne ble kalt «Stresslesskongen» til DN.

Flagget aldri ut

I 2005 ble Ekornes slått til ridder av første klasse av St. Olavs Orden, men han nektet å motta medaljen hvis han ikke fikk dele æren med arbeiderne på Ekornes-fabrikken i Sykkylven.

Han bidro i sin yrkeskarriere til å skape 1.500 arbeidsplasser bare i sin hjemkommune Sykkylven, og motsto flere ganger fristelsen til å flagge produksjonen ut til lavkostland.

Ekornes-konsernet er det største møbelimperiet i Norge, med en årlig omsetning på over 2,5 milliarder kroner, som blant annet skriver seg fra lenestolsuksessen «Stressless».

Jens Petter Ekornes var nevø av Jens E. Ekornes, som grunnla J.E. Ekornes Fabrikker i Sykkylven.

Ekornes etterlater seg hustru, fire sønner og 14 barnebarn.

DØDE I NATT: Norges møbelkonge Jens Petter Ekornes døde natt til søndag, 64 år gammel.
Sigurdsøn, Bjørn
FLAGGET ALDRI UT: Ekornes bidro i sin yrkeskarriere til å skape 1.500 arbeidsplasser bare i sin hjemkommune Sykkylven.Han motsto flere ganger fristelsen til å flagge produksjonen ut til lavkostland.
Kjell Herskedal
STOR SUKSESS: Stressless-stolen fra Ekornes.