I alt 530 menn og kvinner, alle i aldersgruppen mellom 30 og 60 år, har vært med i den nye sex-undersøkelsen utført av Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf i Tyskland.

Bladet "i Form" gjengir i sitt siste nummer noen av konklusjonene som universitetsklinikken kommer med, og skriver :"— +Hvis lysten på partneren trenger en vitamininnsprøytning er du absolutt ikke alene. Etter fire år i samme forhold var tallet på kvinner som hadde lyst på sex med sin faste partner sunket til 48 prosent, og etter 20 år til kun 20 prosent." Og 20 prosent betyr altså kun èn av fem kvinner.

For menn er sex-lysten på sin faste kvinnelige partner stabil gjennom hele livet, og ligger på 70 prosent i snitt for gruppen som klinikken sjekket.

P-pillene "forstyrrer"

I en annen undersøkelse på sex-lyst ble kvinner med snittalder på 32 år stilt spørsmål om sexlivet sitt, blant annet bruken av prevensjonsmidler basert på hormoner som P-piller og P-plaster. Samtlige kvinner i denne undersøkelsen hadde brukt et hormonelt prevensjonsmiddel i minst seks måneder. Nivåene av testosteron i blodet til kvinnene ble også målt.

Deretter ble kvinnene i forsøksgruppen bedt om å kutte ut de hormonforstyrrende prevensjonsmidlene. Fire måneder etter at de kuttet ut prevensjonen hadde de aller fleste av disse kvinnene sex oftere, de følte mer tenning og større seksuell energi og fikk også langt flere orgasmer.

Det erotiske bladet Cupido siterer doktor Marian Damewood, president i American Society of Reproductive Medicine: - Når en frisk kvinne får mindre sexlyst kan hormonell prevensjon være en av grunnene, sier hun som kommentar til undersøkelsen på kvinners sx-reaksjon på hormonell prevensjon.

Kvinner som bruker hormonell prevensjon og får sex-problemer bør likevel ikke stoppe bruken med en gang, men diskutere problemet med legen sin før alternative prevensjonsmetoder velges, sier Marian Damewood.

Mat og duftlys

I bt.no lørdag 1. desember ble ny forskning på en mulig pirrende virkning av visse typer mat og krydder på sexlysten omtalt. En amerikansk forsker har, ifølge Cupido, funnet ut at også duftlys faktisk har noe for seg om kvinnens sex-lyst er slapp.-Hvis kvinnen i et parforhold har vanskelig for å bli tent, kan det være effektivt å tenne et lys som dufter av grønne epler. Denne duften skal ifølge forskeren redusere stress hos kvinner, og gjøre dem mer mottakelig for seksuelle tilnærmelser. Cupido har hentet denne duftlys-saken fra et intervju med den amerikanske forskeren i bladet Mens Health.