TRON STRAND

-Jeg frasier meg ikke disse pengene fordi jeg ikke har rett, men fordi det er mitt ansvar å skape ro i Hydro, sa konsernsjef Eivind Reiten mandag kveld. Da hadde han akkurat frasagt seg 7,8 av 27,7 opsjonsmillioner. I går reise han på ferie på hemmelig sted. Fungerende styreleder, Elisabeth Grieg kalte konsernsjefens handling «meget sjenerøs».

Bedriftsforsamlingens leder, Svein Steen Thomassen, kan ikke si at han har fulgt opp statsministerens krav om at opsjonsordningen skal avvikles «så billig som mulig», men konstaterer at «det i alle fall er blitt billigere». — Men for øvrig - hva er egentlig billig? spurte Steen Thomassen.

Av direktørene, er det Reiten som ofrer mest - 28,2 prosent av den samlede utbetalingen. Han sitter igjen med 19,9 millioner kroner.

Tore Torvund og John Ove Ottestad sier begge nei takk til 3,1 millioner kroner. Det betyr at Torvund, som skal over i ny jobb i StatoilHydro, faktisk sitter igjen med en høyere utbetaling enn konsernsjefen. Torvund beholder 20,2 millioner opsjonskroner, mens Ottestad sitter igjen med 14,2 millioner kroner. Utbetalingen beskattes som vanlig lønnsinntekt.

Reaksjonene fra sentrale regjeringspolitikere i går, tyder på at reduksjonene i opsjonene ikke er store nok, til at det blir fred og ro i selskapet.

Senterpartileder Åslaug Haga mener at Eivind Reitens omdømme er svekket og hun er ikke fornøyd med det som skjedde i bedriftsforsamlingen. Haga tror at det kan bli diskusjon om Reitens fremtidige rolle som styreleder i StatoilHydro.

SVs nestleder Audun Lysbakken gjentok i går at Reiten har vist sviktende dømmekraft, at innrømmelsene hans kom for sent og er for lite til at det kan bli ro, og at han bør gå av.